Svet
8 ogledov

Italija v recesiji

evro DOL Shutterstock
Italija je tudi tehnično v recesiji, je danes sporočil državni statistični urad Istat. Zadnje lansko četrtletje je v primerjavi s predhodnim zabeležila 0,7-odstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko je v tretjem četrtletju zabeležila 0,2-odstotni padec BDP.

V celotnem lanskem letu je Italija sicer ustvarila 0,5-odstotno gospodarsko rast, kar je za 0,1 odstotne točke več od predhodnih podatkov. Gospodarska rast se je lani v primerjavi z letom 2010, ko je Italija ustvarila 1,8 odstotka višji BDP, tako močno upočasnila.

Statistiki za zadnje lansko četrtletje ugotavljajo, da je izvoz ostal nespremenjen, uvoz se je zmanjšal za 2,5 odstotka, investicije so se skrčile za 2,4 odstotka, domača potrošnja za 0,7 odstotka in za prav toliko potrošnja gospodinjstev.

Letos naj bi Italija zabeležila okoli 1,5-odstotni padec BDP, k čemur bodo varčevalni ukrepi prispevali približno pol odstotne točke. Premier Mario Monti je sicer nedavno napovedal, da dodatnega zatiskanja pasu država ne potrebuje, ampak se bodo osredotočili na strukturne reforme.

Dosedanji protikrizni ukrepi tehnične vlade so mednarodne investitorje že močno pomirili. Pribitki na italijanske državne obveznice so se v primerjavi z referenčnimi nemškimi v zadnjih dneh znižali na okoli 300 bazičnih točk, kar je najmanj od avgusta lani in skoraj polovico manj od rekordnih ravni v začetku leta.

Sprejeti želijo reformo trga dela

Montijeva vlada namerava še pred koncem marca sprejeti reformo trga dela, o kateri se bo danes s socialnimi partnerji pogajala že šestič. Najtrši pogajalski oreh je sprememba člena, ki zaposlene ščiti pred nezakonitim odpuščanjem.

Vlada po novem predlaga, da bi sodišča odločala o tem, ali mora podjetje, ki je zaposlenega odpustilo na nezakonit način, slednjemu zagotoviti staro delovno mesto ali pa mu izplačati odškodnino, poročajo italijanski mediji. Po zdaj veljavni zakonodaji nezakonito odpuščenemu delavcu pripada oboje.

Vlada predlaga tudi, da bi vrnitev na staro delovno mesto veljala le, če bi delodajalec delavca odpustil na podlagi diskriminacije. Sindikati predlaganim spremembam nasprotujejo in zahtevajo, da vlada ta člen umakne s pogajalske mize.

Ministrica za delo Elsa Fornero in premier Monti sta doslej že nekajkrat poudarila, da bo vlada reformo trga dela sprejela, tudi če soglasja s socialnimi partnerji ne bo dosegla.

Želijo odpraviti dvojnost

Glavni cilj vlade je sicer odpraviti dvojnost na trgu dela, ki ga pestijo prekerne zaposlitve med mladimi iskalci dela in visoko zaščitena delovna mesta za nedoločen čas med starejšimi zaposlenimi.

Stopnja brezposelnosti je letos v Italiji presegla devet odstotkov, kar je največ od začetka tega tisočletja. Med mladimi je brez dela vsak tretji, s čimer se država uvršča med države Evropske unije z najvišjo stopnjo brezposelnosti med mladimi.

Komentarjev 1
  • Stolp 17:52 12.marec 2012.

    Kaj Italija! Saj mi smo v istem ali pa še hujšem zosu. Glede na to, da jim je zadnjih 10 let vladal nesposobni Berlusconi, so še dobri da niso (še) kot Grčija.