Svet
8 ogledov

Italija: "Vrnite razpela v šole!"

Italijanska vlada meni, da je Evropa pozabila na svoje krščanske korenine. (Foto Žurnal24 main
Italijanska vlada od Evropskega sodišča zahteva, naj v italijanske učilnice vrne razpela.

Evropsko sodišče za človekove pravice je namreč lani presodilo, da križi v italijanskih javnih šolah kršijo svobodo do laičnega izobraževanja. Odločitev je razburila italijansko javnost, kjer se več kot 90 odstotkov ljudi opredeljuje za kristjane.

Italijanska vlada bo od Evropskega sodišča zahtevala, naj razpela vrnejo v učilnice italijanskih šol. Če bi vlada bitko izgubila, bi to pomenilo umik vseh cerkvenih simbolov iz šol na področju Evropske unije.

"Evropsko sodišče se nima pravice vmešavati v globoko italijansko zadevo," so sporočili iz Vatikana. Sporočili so še, da je razpelo "temeljni znak pomena verskih vrednot" v italijanski zgodovini in kulturi. Eden izmed vladnih ministrov je razsodbo označil za "sramotno", ministrica Mariastella Gelmini pa je dejala, da "Evropa pozablja svojo krščansko dediščino".

Zakon, ki zahteva, da so v šolah izobešeni križi, sega v 20. leta prejšnjega stoletja. Čeprav je dogovor med Vatikanom in italijansko vlado leta 1984 končal vlogo katolištva kot državne vere in ustava predvideva ločitev Cerkve od države, zakon o križih ni bil ukinjen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.