Svet
23 ogledov

Italija zamrznila postopek za plinski terminal

plinovod Žurnal24 main
Italijanski minister za okolje v odstopu Corrado Clini je v petek za šest mesecev zamrznil okoljevarstveni postopek v zvezi z načrtovano gradnjo plinskega terminala v Žavljah pri Trstu.

Kot na svoji spletni strani poroča Primorski dnevnik, je Corrado Clini pristojne v Trstu pozval, naj najdejo alternativno lokacijo za terminal, ki naj bo v sozvočju z urbanističnim razvojem tržaškega pristanišča, v nasprotnem primeru pa naj spremenijo prostorski načrt le-tega.

Sklep italijanskega okoljskega ministrstva formalno še ne pomeni "pogreba" za terminal, slednji pa je gotovo na "smrtni postelji", piše Primorski dnevnik, saj je Clini s tem dejansko razveljavil okoljevarstveno dovoljenje za gradnjo žaveljskega terminala, ki sta ga italijanski ministrstvi za okolje in kulturo izdali leta 2009.

Minister Clini je že decembra 2012 odredil izdelavo novih študij glede načrta za gradnjo žaveljskega terminala, za katerega se zavzema družba Gas Natural, ter nove poglobljene raziskave glede načrta za gradnjo tako imenovanega "off-shore" terminala sredi Tržaškega zaliva, za katerega se zavzema družba Eon, tudi upoštevajoč strateško okoljsko presojo, vezano na pristaniški prostorski načrt, ter določila in vinkulacije, ki jih v zvezi z varnostjo predvideva mednarodna pomorska organizacija Imo.

Razlog so spremenjene razmere

Razlog za tako zadržanje so po pisanju Primorskega dnevnika spremenjene razmere, spremenjeni prostorski načrti in povečan promet v tržaškem pristanišču, na kar je pred časom opozorila predsednica tržaške Pristaniške oblasti Marina Monassi.

Monassijeva je v lanskem pismu Cliniju med drugim poudarila, da se je promet v tržaškem pristanišču povečal in se bo po predvidevanjih še krepil v prihodnjih letih, kar pa je nezdružljivo z gradnjo uplinjevalnika, ker bi bil promet zaradi številnih plinskih tankerjev dejansko nemogoč.

Ob povečanem pretovoru zabojnikov so v lanskem decembru napovedovali za letos tudi povečanje prometa na terminalu za ro-ro dejavnosti, prometa ladij za križarjenje, morebitna gradnja plinskega terminala pa bi oškodovala oziroma dejansko onemogočila dejavnosti družbe za čezalplski naftovod Siot, kjer za letošnje leto predvidevajo 20-odstoten porast prometa surove nafte.

Bogovič pozdravil odločitev

Predsednik SLS in donedavni minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je danes pozdravil Clinijevo odločitev glede terminalov in izrazil pričakovanje, da bo po izteku šestmesečnega roka postopek umeščanja plinskih terminalov v Tržaškem zalivu dokončno zaustavljen.

Kot so sporočili iz SLS, Bogovič pričakuje, da je "zamrznitveni" okoljevarstveni postopek le prvi korak v smeri celovite rešitve v korist ekološke zaščite severnega dela Jadranskega morja, in da so razlogi zanjo okoljski, ne zgolj prostorski oz. transportno-logistični.

Bogovič pravi, da sta z ministrom Clinijem na zasedanju sveta okoljskih ministrov v Bruslju dosegla dogovor v zvezi s slovensko zahtevo, da se v okoljskem poročilu seštevajo učinki vseh treh načrtovanih projektov (plinski terminal v Žavljah, plinovod po morskem dnu in terminal na morju). "To so bili ključni razlogi, da je Clini obnovil že sprejeto okoljsko poročilo za žaveljski terminal," je zapisal Bogovič.

Pri teh pogovorih je po Bogovičevih besedah posredoval tudi evropski komisar za okolje Janez Potočnik, ki si je ves čas prizadeval, da sosednji državi najdeta skupno rešitev in spoštujeta evropska pravila pri upoštevanju čezmejnih vplivov na okolje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.