Svet
4 ogledov

Italija zaradi stavke ohromljena

Avtoprevozniki stavkajo zaradi cen goriva in neurejenih panožnih razmer. Žurnal24 main
Italija je padla na kolena že drugi dan stavke avtoprevoznikov, saj oskrba države v veliki meri temelji prav na njih.

V italijanskih trgovinah že močno primanjkuje sadja, zelenjave, mlečnih izdelkov in tudi kruha, saj pekarnam niso dostavili novih zalog moke. Močno je motena tudi oskrba z gorivom, v nekaterih tovarnah, tudi v Fiatu, pa je zaradi pomanjkanja surovin ustavljena proizvodnja. Italijanski avtoprevozniki so namreč v ponedeljek začeli petdnevno stavko, saj vlada tudi po šestmesečnih pogajanjih ni izpolnila njihovih zahtev, kot so ukrepi za zajezitev nelojalne konkurence voznikov iz držav Jugovzhodne Evrope, ki blago prevažajo po pol nižjih cenah, znižanje dizelskega goriva posebno za avtoprevoznike ter varna in urejena počivališča.

Italijanski avtoprevozniki trdijo, da so cene prevozov že leta nespremenjene, vozniki iz Jugovzhodne Evrope pa svoje zbiralnike polnijo s cenejšim gorivom in zato lahko ponujajo cenejše storitve. Vlada, s premierjem Romanom Prodijem na čelu, je v torek zvečer zaradi blokad na avtocestah, nekaterih mejnih prehodih ter v bližini pristanišč za trajekte, ki vozijo na Sicilijo in Sardinijo, zahtevala takojšnjo ustavitev stavke, a tega ni nihče upošteval.

Policija je aretirala najmanj štiri protestnike, ki so se v Neaplju upirali policistom, na Siciliji pa so priprli vodjo stavke avtoprevoznikov Giuseppeja Richichija, češ da je prekinil osnovno javno storitev.

Zaradi stavke v Italiji se je v prometne zastoje po državi ujelo tudi veliko slovenskih prevoznikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.