Svet
11 ogledov

Italija znova brez glave

razno 01.10.13. Italy's Prime Minister Enrico Letta gestures during a meeting in razno 01.10.13. Italy's Prime Minister Enrico Letta gestures during a meeting in
Italijanski premier Enrico Letta je napovedal svoj odstop. Nadomestil naj bi ga njegov rušitelj. Italija znova v politični krizi.

Enrico Letta je danes v Rimu napovedal, da bo v petek odstopil s premierskega položaja, saj je velika večina članov njegove Demokratske stranke (PD) potrdila predlog predsednika stranke Mattea Renzija za preoblikovanje vlade.

Renzi namreč sedanji Lettejevi vladi očita odlašanje z nujno potrebnimi reformami. Lettija je podprlo le 16 od 152 članov vodstva stranke, ostali so glasovali za Renziev predlog.

Ne nov program, želijo novega človeka

Potem ko je Letta še včeraj predstavil nov program dela vlade, je Renzi danes na sestanku vodstva stranke predložil načrt za preoblikovanje vlade. 

Renzi je ob začetku sestanka dejal, da je novo obdobje nujno potrebno odpreti z "novim vodstvom". "Ne želimo voditi nobenega postopka proti Lettini vladi, želimo le ugotoviti, če smo sposobni začeti novo poglavje," je dejal.

"Ponuditi moramo pot iz močvirja z radikalnim programom in temeljito spremembo," je dejal vodja PD in dodal, da se je njegova stranka znašla na razpotju. Sestanka se Letta ni udeležil, ker je po lastnih navedbah članom želel omogočiti, da "svobodno izrazijo svoje mnenje".

Ni zdržal celo leto

Letta, ki je na čelu italijanske vlade od aprila lani, se je v sredo pred predstavitvijo novega programa dela vlade, ki naj bi dal vladajoči koaliciji svež veter v jadra, srečal z Renzijem, kasneje pa na novinarski konferenci zavrnil možnost, da bi mesto v vladni palači prepustil komu drugemu.

Predsednik republike Giorgio Napolitano je po nedavnih pogovorih z Letto dal jasno vedeti, da si ne želi novih volitev, pač pa stabilne politične razmere v državi. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.