Svet
12 ogledov

Italijane čaka novo znižanje plač

Mario Monti EPA
Italijanska vlada se je ponoči dogovorila o vrsti novih varčevalnih ukrepov, med katerimi je tudi znižanje plač javnih uslužbencev.

Vlada pod vodstvom Maria Montija bo tako v treh letih po načrtih privarčevala 26 milijard evrov, večino na področju zdravstva in javne uprave.

"Letos bo prihranek 4,5 milijarde evrov, prihodnje leto 10,5 milijarde evrov, leta 2014 pa 11 milijard evrov," je poudaril Monti.

Po pojasnilih namestnika gospodarskega ministra Vittoria Grillija načrtovani ukrepi vsebujejo tudi 20-odstotno zmanjšanje obsega vodilnih delavcev v javnem sektorju in 10-odstotno krčenje števila ostalih javnih uslužbencev. To bo najbrž razburilo sindikate in okrepilo grožnjo stavk.

Vlada je aprila načeloma potrdila varčevalne ukrepe, s katerimi bi letos na področju javne porabe Italija privarčevala 4,2 milijarde evrov, vendar v Rimu zdaj ocenjujejo, da so potrebni ostrejši rezi.

Kot je po sedmih urah zasedanja vlade dejal Monti, so rezi potrebni, če se želijo izogniti zvišanju davka na dodano vrednost v višini dveh odstotnih točk, kar bi bilo sicer v nasprotnem primeru nujno.

Med ostalimi proračunskimi rezi je tudi 50-odstotno znižanje razpoložljivih sredstev za avtomobilski park državnih ustanov.

Vlada se je odločila tudi, da bo sklad za študentske štipendije letos skromnejši za 200 milijonov evrov, prihodnje leto pa za 300 milijonov evrov. Ravno tako bodo rez občutili na lokalni ravni, torej regije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.