Svet
8 ogledov

Italijane pozval k strpnosti

1/9
Žurnal24 main
Papež Benedikt XVI. v parku San Giuliano pri Mestrah v bližini Benetk, kjer je daroval mašo, Italijane pozval k strpnosti do priseljencev.
Več fotografij iz Benetk si poglejte v GALERIJI.

Papež Benedikt XVI. je po včerajšnjem obisku Ogleja, danes v parku San Giuliano pri Mestrah v bližini Benetk daroval mašo, ki se je je udeležilo okoli 300.000 vernikov.
Med udeleženci maše so sicer prevladovali Italijani, udeležili pa so se je tudi številni Avstrijci, Hrvati in Slovenci. Organizatorji so za ta namen v parku postavili velik oder, ki je ponazarjal beneško baziliko svetega Marka z njenimi zlatimi mozaiki, natisnjenimi na tkanini.

V nagovoru je katolike pozval k postavitvi "novih misijonarskih ciljev" ter h gradnji "mostov dialoga med ljudstvi in narodi".

Papež se je dotaknil tudi aktualne problematike, ki v tem trenutku pesti Italijane. Na stotine priseljencev  v njihovi državi vsak dan išče zatočišče pred novim valom nasilja v Severni Afriki. Zato je vernike pozval  k solidarnosti do imigrantov. Spregovoril je o strahu do drugih, do tujcev, ki "dosežejo našo deželo in navidezno ogrožajo, kar smo". "V luči imigracij in novih političnih okoliščin" bi morala Cerkev izpostaviti solidarnost in "okrepiti starodavni duh enotnosti", papeževe besede povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Strogi varnostni ukrepi
Tuje agencije poročajo o strogih varnostnih ukrepih, ki so spremljali dogodek. Območje naj bi preletavali helikopterji, papeža  pa je obdajalo več telesnih stražarjev. Benedikt XVI. se je sicer na kraj obhajanja maše pripeljal v papamobilu, na poti pa se je ustavil in poljubil otroka, ki so mu ga podali iz množice.

Papež se bo peljal z gondolo
V soboto je papež obiskal Oglej, kjer je zbrane vernike nagovoril tudi v slovenskem jeziku. V tamkajšnji starokrščanski baziliki je vodil prve večernice tretje velikonočne nedelje, nato pa s helikopterjem odletel v Benetke in nagovoril zbrane vernike na Trgu svetega Marka.

Danes naj bi se papež tudi popeljal z gondolo, s katero bo prečkal Veliki kanal na poti s Trga svetega Marka do beneške bazilike La Salute, kjer se bo srečal s predstavniki sveta kulture in gospodarstva. Ob koncu obiska na severovzhodu Italije bo papež še blagoslovil restavrirano kapelo svete Trojice.

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.