Svet
13 ogledov

Italijani bodo varčevali

Ukrepi bodo začeli veljati takoj, ko jih bo podpisal italijanski predsednik. (Fo Žurnal24 main
Tudi spodnji dom italijanskega parlamenta je potrdil 24,9 milijarde evrov vreden sveženj varčevalnih ukrepov ter izglasoval zaupnico Berlusconijevi vladi.

V javnosti sicer ti varčevalni ukrepi veljajo za nepriljubljene. Silvio Berlusconi je za to, da bi ukrepe gotovo potrdili, glasovanje vezal na zaupnico svoji vladi. Zaradi teh ukrepov so po državi potekale tudi številne stavke. Medtem ko so nasprotovanje izrazile tudi italijanske dežele in opozicija, je gospodarski minister Giulio Tremonti ukrepe zagovarjal kot nujno potrebne za ohranjanje javne porabe pod nadzorom.

Niso tako strogi
Glede na višino italijanskega javnofinančnega primanjkljaja naši sosedi ne uvajajo tako drastičnih ukrepov, kot so to storili v Grčiji, Španiji in na Irskem.

 

Naslednja tarča: Fini
Opozicija sicer opozarja, da bo paket prizadel revne ter obšel bogate. Zdaj poznavalci pričakujejo, da bo Berlusconi svojo pozornost preusmeril na Gianfranca Finija, predsednika poslanske zbornice italijanskega parlamenta. Prvi mož Italije si namreč želi, da bi Fini odstopil s te funkcije, ta pa je premierju dal vedeti, da se ne bo dal tako zlahka.

Ukrepi med drugim predvidevajo triletno zamrznitev plač javnih uslužbencev, 10-odstotno zmanjšanje proračunov ministrstev, manj sredstev za deželne vlade in ostrejši boj proti davčnim utajam. Vlada načrtuje, da bo javnofinančni primanjkljaj do leta 2012 s sedanjih 5,3 odstotka zmanjšala na 2,7 odstotka BDP.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.