Svet
11 ogledov

Italijani Hrvatom ustregli, nam ne?

Žurnal24 main
Hrvaški mediji so prejšnji teden poročali, da bo Italija končno le uredila svoj TV signal, ki je vseskozi motil domače signale v Istri. V odnosu do Slovenije pa to še vedno ostaja odprt problem.

Kot smo sicer pred časom že poročali, sta se regulatorja Slovenije (Apek) in Hrvaške (Hakom) dogovorila, da bosta okrepila sodelovanje pri reševanju težav, ki jih z zasedbo njunega frekvenčnega spektra povzroča Italija. Številni italijanski izdajatelji imajo namreč mednarodno neusklajene, torej nelegalne frekvence.

Apek je Italijo prijavil in peljal postopke proti njej. Vendar pa naša soseda teh sprejetih sklepov ne upošteva. Na Apeku smo preverili, ali se je morda glede na to, da so očitno s Hrvati našli skupen jezik to v zadnjem času kaj spremenilo.

"Še vedno velja, da Italija ne spoštuje mednarodnih sporazumov, ki urejajo uporabo frekvenc. Tako Italija uporablja praktično vse frekvence, ki so na obmejnem območju dodeljene Sloveniji. Agencija sicer ugotavlja, da se je jakost motenj na frekvencah televizijskega multipleksa A nekoliko zmanjšala, vendar pa Italija še vedno zaseda in moti druge frekvence. To velja tako za frekvence oziroma kanale za digitalna omrežja kot tudi za FM radio," so nam odgovorili.

Dodali so, da so nedavno prav v zvezi s tem v Ženevi organizirali srečanje oziroma multilateralni sestanek na sedežu Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU). Na povabilo zveze so se sestali predstavniki Italije in vseh držav, ki mejijo z Italijo ter so prizadete zaradi nedovoljene uporabe frekvenc v Italiji. "Skupna ugotovitev prizadetih držav je, da so taki večstranski sestanki na ravni ITU primerni in potrebni za pospešeno reševenje te problematike," nam je še dejal Igor Funa z Apeka ni pa pojasnil, ali je sestanek v praksi dejansko pripomogel k temu, da bo težava hitreje rešena.

Menedžerski teden darovanja krvi.
Komentarjev 1
  • albert 16:33 30.avgust 2011.

    Pri nas ni nobenega,ki bi Italijanom jasno povedal kar jim gre! Imamo obžalovanja vredno diplomacijo z kalimerotom na čelu!