Svet
0 ogledov

Italijani izvolili Napolitana

Giorgio Napolitano EPA
Italijanski parlament za predsednika države izvolil Napolitana.

Italijanski parlament je v šestem krogu glasovanja nov mandat na mestu predsednika države s 738 glasovi od potrebnih 504 zaupal dosedanjemu predsedniku Giorgiu Napolitanu.

Ta je v kandidaturo nepričakovano privolil danes, potem ko ga je več voditeljev italijanskih političnih sil pozvalo, naj državo reši pred poglabljajočo se politično krizo.

Grill ni ploskal

Ko je med štetjem več kot 1000 glasovnic število glasov za Napolitana preseglo potrebnih 504, se je v dvorani razlegel aplavz, ki pa se mu niso pridružili poslanci gibanja Petih zvez komika Beppeja Grilla.

 

"Poteka državni udar. Da bi preprečili spremembe, so pripravljeni na vse. Obupani so; odločili so se obdržati Napolitana na Kvirinalu," je na svojem blogu zapisal Grillo. "Drevi bom pred palačo Montecitorio, ostal bom, vse dokler bo to potrebno. Mora nas biti na milijone, ne pustite me samega. Ali bomo imeli demokracijo ali pa bomo kot država umrli."

 

Berlusconi se mu je zahvalil

Vodja desne sredine Silvio Berlusconi pa se je v prvem odzivu Napolitanu zahvalil za "duh služenja in osebno velikodušnost", s katerima je sprejel nadaljevanje svojega dela "v izjemo težkih in negotovih razmerah".

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.