Svet
13 ogledov

Italijani kradejo signal Hrvatom

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Hrvatom grozi, da kmalu ne bodo mogli več spremljati hrvaških televizijskih programov. Vzrok so Italijani in prehod na digitalno oddajanje televizijskih programov.

S prehodom severnega dela Italije na digitalni televizijski signal decembra lani so se na Hrvaškem pojavile težave. Glede na načrt italijanskega prehoda na digitalni signal, ki naj bi bil zaključen do konca junija, se zna zgoditi, da na hrvaških otokih in tudi ponekod v Dalmaciji, poleti ne bo mogoč sprejem hrvaških programov, piše Večernji list.

 

Težave z Italijani
O nespoštovanju dodeljenih frekvenc s strani Italije poročajo tudi iz Francije, Švice in Malte. Da so tovrstne motnje stalnica, povedo tudi na Apeku, kjer ugotavljajo, da Italija ne spoštuje mednarodnih sporazumov.

Hrvaška agencija za pošto in elektronske telekomunikacije (HAKOM) že vse od pojava prvih težav opozarja italijansko stran na poseganje v njihovo območje oddajanja. "Upadli so v naše frekvence, ki so mednarodno dogovorjene. Izkoristili smo vse zakonske možnosti,“ pojasnjuje član HAKOM-a Miljenko Krvišek.

 

Kanali so bili državam dodeljeni z mednarodnim sporazumom, ki sta ga podpisali obe državi. Italijani so na jadranski strani dobili 25 kanalov, medtem ko so Hrvaška, Črna Gora, Albanija in Slovenija skupaj dobile 24 kanalov. V praksi so Italijani pristoni povsod, stanje opisuje Krvišek.

HAKOM je Italiji poslal 26 dopisov, a na nobenega niso prejeli odgovora. Motnje so še vedno prisotne na vseh štirih kanalih, na katerih oddaja mulitpleks v Istri, najbolj izrazito v Savudriji.

Za nastalo situacijo je po Krviškovi oceni kriva italijanska agencija, ki nadzoruje dodelitev kanalov. Je pa postalo jasno, da mednarodna agencija takšne situacije ni predvidela, saj ne obstajajo pravni mehanizmi zoper tovrstno krajo frekvenc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.