Svet
13 ogledov

Italijani so odšli na ulice

Italija protest
1/6
Reuters
V Italiji se je z množičnim zborovanjem v Rimu začela splošna osemurna stavka, ki jo organizira največje sindikalno združenje v državi CGIL.

V središču Rima se je pod rdečimi zastavami združenja CGIL zbralo na desettisoče protestnikov, ki vladi sporočajo, kaj si mislijo o njej. Na enem izmed plakatov je zapisano: Želite nas odpustiti brez upravičenega razloga. Mi vas bomo odpustili z upravičenim razlogom. Ministra za ekonomijo Giulia Tremontija "iščejo mrtvega ali živega" na plakatu v slogu Divjega zahoda, ker je povzročil razdejanje v pokojninskem in plačnem sistemu.

Ob začetku pohoda je vodja sindikalnega združenja CGIL Susanna Camusso opozorila, da je vladni varčevalni paket nepravičen in neodgovoren, saj med drugim ukinja sredstva za naložbe, vlada pa nima nobene vizije prihodnosti države.

Težave zaradi stavke imeli tudi turisti

Poleg zaposlenih v javnem prometu so se stavki pridružili še zdravniki, zaposleni v muzejih in na poštah, tako so za turiste ostale zaprte številne znamenitosti.

Težave imajo tudi letalski potniki. Nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je odpovedal kar dvesto letov iz in v Italijo, zaradi česar je na tleh ostalo okoli 35 tisoč potnikov. Družba je Evropsko unijo hkrati pozvala, naj prepove takšne stavke v evropskem letalskem prometu, kar pa je že razburilo sindikalne predstavnike letalskega osebja v okviru CGIL.

Stavke niso podprli vsi sindikati

Protestu v Rimu so se pridružili številni politiki leve sredine, med drugim vodja največje opozicijske stranke, Demokratske stranke, Pier Luigi Bersani. Med vihranjem zastav CGIL je mogoče videti še zastave Italije vrednot, Zelenih in Federacije levice. Ker splošne stavke niso podprli v dveh od treh glavnih sindikalnih združenj v državi, so že izbruhnile polemike med sindikalnimi voditelji.

Iz CISL na drugi strani Camussovi sporočajo, da bi se morali zaradi težav, v katerih se je znašla država, obnašati odgovorneje in da je stavka v teh okoliščinah norost.

Varčevalni paket, ki ga je vlada Silvia Berlusconija sprejela sredi avgusta po hudem pritisku finančnih trgov, danes obravnava senat, do konca tedna pa naj bi ga potrdili tudi v poslanski zbornici.

Komentarjev 3
  • lilihip 09:18 07.september 2011.

    ne samo pri nas, povsod, folku bo pač prekipelo - nakaj časa vzdržiš...sam ne pa dolgo

  • Stelix777 23:17 06.september 2011.

    ne sam ulice pač pa cela slovenska kura

  • allstarr111 18:14 06.september 2011.

    No še samo malo pa se bodo tudi pri nas zgodile ulice.