Svet
20 ogledov

Italijani v bran slovenski medvedki

Fotografija je simbolična. Shutterstock
Italijani podpisujejo peticijo, s katero naj bi zaščitili slovensko medvedko Danico. Po njenem nedavnem napadu na gobarja ni namreč grozi odstrel.

V Italiji je že več kot 10.000 ljudi na Facebooku podpisalo peticijo v bran medvedki Danici, ki je v italijanski pokrajini Trento nedavno ugriznila gobarja, zdaj pa ji grozi odstrel. Njej v bran bo v soboto potekal tudi protestni shod.

Medvedko z dvema mladičema je gobar opazoval iz oddaljenosti približno 30 metrov, skrit za drevesom. Danica je moškega zavohala, se ustrašila za svoja mladiča in gobarja ugriznila v nogo. Zaradi tega napada ji zdaj grozi odstrel.

Kot danes piše Primorski dnevnik, usoda Danice razdvaja tudi trentinsko pokrajinsko upravo. Medtem ko nekateri v pokrajinski upravi pozivajo k odstrelu živali, njen podpredsednik Alessandro Olivi temu nasprotuje in se zavzema, da bi jo izročili živalskemu centru v kraju Casteller, če jo bodo seveda ulovili.

Proti odstrelu medvedke Danice poziva tudi znani južnotirolski alpinist Reinhold Messner, ki sicer priznava, da morajo pristojne oblasti zaradi vse večje urbanizacije območja precej omejiti število medvedov na Tridentinskem, a ne z odstrelom. "Niso živali tiste, ki motijo ali nadlegujejo človeka, temveč obratno," poudarja Messner.

Rjavi medvedi so v Italiji zaščiteni že od leta 1939. Leta 1999 se je začel projekt ponovne naselitve rjavega medveda v zahodnem delu pokrajine Trento, ki ga je podprla Evropska unija. V okviru tega projekta je v Italijo iz Slovenije prispela tudi Danica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.