Svet
9 ogledov

Italijanka Kerryju: "Vi ste ustvarili IS!"

Džihadisti EPA
Ženska v burki je na novinarski konferenci v Rimu Johna Kerryja obtožila, da so ZDA ustvarile Islamsko državo. Policija jo je odstranila.

Ob obisku ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja v Italiji, kjer se je s tamkajšnjim zunanjim ministrom pogovarjal o možnih rešitvah krize v Siriji pa tudi o preteči nevarnosti Islamske države iz območja Libije, je na novinarski konferenci prišlo do manjšega incidenta. Ena izmed prisotnih žensk, ki je bila oblečena v burko, je Kerryja obtožila, da so ZDA v resnici krive, daje Islamska država sploh nastala in pridobila na svoji moči. Kerry ji ni odgovoril, žensko pa so italijanski karabinjeri odstranili iz dvorane. 

"Grožnje še nikoli tako resne"

Zadnje ocene evropskih in ameriških obveščevalnih služb medtem nakazujejo, da se je dobrih 1900 borcev z bojišč Sirije in Iraka vrnilo domov; nekateri zaradi razočaranja nad življenjem, ki jim ga je nudila Islamska država, drugi pa s posebnimi nalogami, ki vključujejo predvsem nove teroristične napade, poroča CNN. Natančna številka slednjih seveda ni znana.

Kot opozarjajo ameriški obveščevalci nevarnost preti tudi znotraj begunskega vala, saj so se med begunce pred vojnimi uspeli pomešati tudi ekstremisti Islamske države. V zadnjih nekaj mesecih so bili na območju Evrope uspešno prijeti številni pripadniki Islamske države, od katerih so nekateri priznali, da so dobili naloge za izvedbo napadov na evropskih tleh.

Kot poroča CNN, skrbi evropskih oblasti rastejo tudi zaradi dejstva, da je vodstvo Islamske države v Libiji neodvisno od vodstva v Siriji in Iraku in da imajo vse možnosti, da sami pripravljajo napade po Evropi. Američani verjamejo, da je v Libiji med dva tisoč in tri tisoč borcev Islamske države.

Ameriški državni sekretar John Kerry se je te dni sestal s partnerji v Italiji in Katarju, da bi z njimi preučil možnosti, s katerimi bi lahko podprli napore za vzpostavitev trdne vlade v Libiji, kar ni pomembno, kot poudarjajo Američani, le za stabilnost v tej državi pa ča tudi za boj proti ekstremnim islamistom. 

Komentarjev 7
  • principiumnovum 23:11 07.februar 2016.

    Če bi to storila v Rusiji in bi ji nasproti stal kakšen Putin bi pa vsi zahodni mediji kričali, kako je ruski FSB na silo odstranil borko za človekove pravice v Rusiji, borko proti korupciji v Rusiji, borko za pravice ...prikaži več istospolnih v Rusiji... Res ste ena beda od "neodvisnih" novinarjev.

  • malonaokoli 08:46 05.februar 2016.

    zanimivo, koliko mož je napadlo svobodo govora ene same protestnice...še dobro da je niso zbrcali in premlatili...v demoratični državi.

  • malonaokoli 08:46 05.februar 2016.

    zanimivo, koliko mož je napadlo svobodo govora ene same protestnice...še dobro da je niso zbrcali in premlatili...v demoratični državi.