Svet
12 ogledov

Italijanski novinarji na ceste

1/3
Žurnal24 main
Italijanski novinarji so danes stavkali. Večina časnikov tako ni izšla, televizijske in radijske postaje pa ne oddajajo programa.

Novinarji so se odločili stavkati zaradi spornega predloga zakona, ki omejuje uporabo prisluhov v sodnih preiskavah in prepoveduje objavo njihovih prepisov v medijih. Zakona si je zaželel premier Berlusconi, ki skupaj s koalicijo poskuša prepričati javnost, da je zakon nujen za zaščito zasebnosti. Kritiki mu odgovarjajo, da je namen zakona le en, in sicer zaščita politikov, v prvi vrsti Berlusconija.

Nekaj fotografij s stavke si lahko ogledate v galeriji.

Danes sta izmed vseh večjih časnikov, ki so na voljo v kioskih, izšla le Il Giornale (v Berlusconijevi lasti) in provladni Libero. Senat je zakon že potrdil, konec meseca pa bo o njem odločala še poslanska zbornica. Berlusconi bo zakon vezal na glasovanje o zaupnici vladi, pričakovati pa je, da bo zakon sprejet brez večjih težav.

"Velika demokratična država ima potrebo po čistih, svobodnih in zanesljivih informacijah. V veliki demokratični državi svobode tiska ni nikoli dovolj," je ob tem dejal Gianfranco Fini, predsednik italijanske poslanske zbornice in soustanovitelj Stranke ljudstva svobode.

Kaj predvideva zakon?
Predlogu zakona novinarji nasprotujejo že vse od začetka. Kot smo že poročali, zakon predvideva, da lahko sodišče v okviru policijske preiskave odredi največ 75-dnevno prisluškovanje. Podaljšati ga je možno le za 72 ur.

Predvidenih je tudi do 450 tisoč evrov kazni za medije, ki bi objavili prepise prisluhov. Vlada pri tem vztraja zaradi domnevno pogostega uhajanja podatkov v javnost. A v medijih so se največkrat pojavljali ravno prepisi prisluhov, v katerih je bil glavni akter Berlusconi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.