Svet
6 ogledov

Italijanski politiki najbolje plačani v Evropi

Povprečna slovenska bruto plača se v zadnjih letih dviguje s spoštovanja vrednim Žurnal24 main
Vprašanje italijanskih medijev, ali je mogoče znižati plače politikov, je upravičeno.

Vrtoglavo. Parlamentarec v Italiji dobi na mesec 11.283 evrov, v Franciji 7.100, v Španiji pa 2.813. Italijanski predstavniki ljudstva dobijo poleg omenjene plače še za okoli 3.500 evrov dnevnic, za reprezentanco in tajnico pa še 3.690 evrov. V Avstriji in Nemčiji dobijo poslanci vsega skupaj samo 14.700 evrov, je zapisal italijanski časnik Il Giornale.

Da jim kriza ne bi mogla do živega, italijanski politiki dobijo tudi več kot 1.300 evrov za potne stroške, in to ne glede na dejstvo, da lahko brezplačno potujejo z vlaki, po avtocestah, z ladjami in letali. Za stroške telefoniranja v povprečju potrošijo dobrih 250 evrov na mesec.

Za sodelavce največ v Franciji

V Franciji po pisanju omenjenega časopisa poslanci ne dobijo dnevnic, zato pa jim za reprezentanco pripada več kot 6.400 evov na mesec; s tem denarjem pa krijejo tudi stroške najema stanovanja v prestolnici. Poleg dobrih sedem tisočakov poslanske plače dobijo francoski izvoljenci ljudstva še 9.100 evrov za plačilo svojih sodelavcev, ki jih menda potrebujejo za dobro opravljanje svoje funkcije.

V Italiji poslanci po petih letih mandata dobijo tudi pravico do pokojnine v višini 2.486 evrov na mesec, v Franciji ta pravica znaša precej manj, 780 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.