Svet
11 ogledov

Italijanskim rudarjem stavka uspela

Italijanski rudarji EPA
Italijanskim rudarjem, ki so se z eksplozivom zabarikadirali v rudnik, je ministrstvo popustilo. V JAR izpuščeni prvi po spopadih pridržani rudarji.

Okoli sto italijanskih rudarjev, ki so se iz protesta prejšnji teden zabarikadirali v rudnik, je prekinilo s stavko. Ministrstvo za gospodarstvo je namreč spremenilo odločitev in sporočilo, da bodo rudnik posodobili in ne zaprli, kot so načrtovali sprva, poroča BBC.

Rudnik, v katerem dela okoli 500 ljudi, bodo tako tehnološko posodobili, tako da bo lahko posloval z dobičkom.

V Južni Afriki izpustili protestnike

Južnoafriško sodišče pa je danes izpustilo 47 od 270 rudarjev, ki so bili priprti po uboju 34 kolegov med nedavno stavko v rudniku platine v Marikani. Kot je dejal tožilec Esau Bodigelo, je bila obtožnica proti rudarjem za umor kolegov začasno umaknjena.

34 rudarjev so med nemiri v rudniku podjetja Lonmin ubili policisti, vendar je tožilstvo obtožnice vložilo proti njihovim kolegom, kar je v južnoafriški javnosti sprožilo val ogorčenja. Tožilstvo je nato v nedeljo sporočilo, da bo začasno umaknilo obtožnice in rudarje spustilo na prostost brez plačila varščine. Ostale priprte rudarje naj bi izpustili do konca tedna, poroča STA.

Rudarji se bodo morali 12. februarja 2013 znova zglasiti na sodišču, in sicer zaradi kršenja javnega reda in nezakonitega zbiranja.

Incident v rudniku sorodnikov Nelsona Mandele

Iz Južnoafriške republike sicer danes poročajo o novem incidentu, tokrat iz rudnika zlata Aurora vzhodno od Johannesburga. Po navedbah policije so varnostniki z gumijastimi naboji ranili štiri rudarje, policisti pa so zaradi kršenja javnega reda aretirali štiri ljudi. Rudnik je v lasti nečaka južnoafriškega predsednika Jacoba Zuma in vnuka Nelsona Mandele, še poroča agencija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.