Svet
6 ogledov

Italijansko vlado bo sestavljal Enrico Letta

Enrico Letti EPA
Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je mandat za sestavo nove vlade poveril podpredsedniku Demokratske stranke Enricu Letti, ta pa je mandat sprejel s pridržkom.

"Ta vlada ne bo nastala za vsako ceno, ampak le, če bodo za to izpolnjeni ustrezni pogoji," je po imenovanju dejal novi mandatar Enrico Letta. "Dal bom vse od sebe, da bi se to zgodilo, saj Italijani ne morejo več prenašati političnih igric," je poudaril in obljubil, da se bo k italijanskemu predsedniku po posvetovanju s strankami o morebitni podpori vladi vrnil "kakor hitro bo mogoče".

V četrtek se bo Letta, kot je napovedal, posvetoval z vsemi strankami, najprej pa se bo podal k Ljudstvu svobode nekdanjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija.

"Osredotočanje le na varčevanje ne zadošča več"

Sicer pa se bo Letta kot premier osredotočil na spopad z visoko stopnjo brezposelnosti ter na institucionalne reforme, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Poudaril pa je še, da si bo močno prizadeval za spremembo usmeritve na ravni EU. Evropske politike so namreč po njegovi oceni "preveč osredotočene na varčevanje, kar ne zadošča več".

Njegova Demokratska stranka je sicer globoko razdeljena. Del članov podpira oblikovanje koalicije z Berlusconijem, del pa temu odločno nasprotuje. Predsednik Napolitano naj bi bil naklonjen veliki koaliciji med Demokratsko stranko in Ljudstvom svobode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.