Svet
9 ogledov

Italijansko vlado bodo preplavile ženske

Matteo Renzi EPA
V Rimu je danes zaprisegla nova italijanska vlada pod vodstvom socialdemokrata Mattea Renzija.

39-letni Renzi, ki je tako postal najmlajši premier v zgodovini italijanske republike, bo vodil 16-člansko ministrsko ekipo, v kateri je kar polovica žensk.

Renzi in njegov kabinet sta zaprisegla pred predsednikom republike Giorgiom Napolitanom v Kvirinalu. Temu je Renzi, sicer dosedanji župan Firenc, že v petek predstavil ministrsko ekipo, po tem ko je tudi formalno sprejel mandat za sestavo vlade.

Nova vlada bo morala prestati še glasovanje o zaupnici v obeh domovih parlamenta, ki naj bi o tem odločal prihodnji teden.

Njegova ekipa bo manjša

Renzi je sestavil vitko vlado, ki šteje 16 ministrov oziroma pet manj kot prejšnja, v njej pa kar polovico položajev zasedajo ženske, kar se je prav tako zgodilo prvič v zgodovini države. Povprečna starost ministrov je 46 let, najmlajša v ekipi pa je 33-letna ministrica za reforme Maria Elena Bosch, ugotavlja avstrijska tiskovna agencija APA.

Ključno mesto gospodarskega in finančnega ministra je prevzel glavni ekonomist pri OECD Pier Carlo Padoan. Notranji minister ostaja Angelino Alfano, sicer vodja Nove desne sredine, ki pa se je moral odpovedati položaju podpredsednika vlade.

Emmo Bonino je na položaju zunanje ministrice nekoliko presenetljivo nasledila Federica Mogherini iz Renzijeve Demokratske stranke in strokovnjakinja za zadeve EU. Tudi obrambni resor bo vodila ženska in sicer Roberta Pinotti. Pravosodje prevzema dosedanji minister za okolje Andrea Orlando. V vladi ostajata tudi minister za infrastrukturo Maurizio Lupi ter zdravstvena ministrica Beatrice Lorenzi.

Renzi je mandat za sestavo nove vlade dobil v ponedeljek, potem ko je v političnem boju znotraj Demokratske stranke minuli teden porazil dosedanjega premiera Enrica Letto. Letta se je zato umaknil in odstopil s premierskega položaja po vsega desetih mesecih vodenja vlade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.