Svet
28 ogledov

Italijo spet streslo in še jo bo

Potres v Italiji EPA
Italijanska vlada je na podlagi poročila strokovnjakov opozorila pred možnostjo novih močnih potresov na severu Italije. Ti bi lahko dosegli enako ali celo večjo moč kot potresa, ki sta državo prizadela 20. in 29. maja.

Strokovnjaki ob tem ugotavljajo, da največja nevarnost ne preti naseljem okoli Modene, ki sta jo najbolj prizadela prej omenjena potresa, ampak območju med mestom Ferrara in naseljem Finale Emilia. "Vlada bo na podlagi ugotovitev komisije sprejela ukrepe za varnost prebivalstva," je ob tem poudaril italijanski premier Mario Monti. Obljubil je še pospešeno obnovo od potresov že razdejanih območij.

Potresov ni mogoče napovedati

Ob tem je Monti izpostavil, da potresov ni mogoče natančno napovedati vnaprej, kar so v poročilu izpostavili tudi italijanski strokovnjaki. Vseeno pa je vlada na podlagi ugotovitev okrepila preventivne ukrepe. Za obnovo prizadetih območij je Rim že rezerviral milijardo evrov.

Župan mesta Ferrara Tiziano Tagliani je medtem pojasnil, da se v mestu nadaljuje preverjanje stavb glede njihove potresne varnosti.

Danes zjutraj se je spet treslo

Tla na severu Italije se sicer še naprej tresejo. Zgodaj davi so se v okolici Vidma stresla z magnitudo 4,5. Potres so zaznali tudi merilci v sosednjih državah Italije, po poročanju medijev tudi v Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.