Svet
20 ogledov

Italijo stresla dva močna potresa

potres italija EPA
Nekaj po 19. uri je Italijo stresel potres magnitude 5,4, dobro uro in pol kasneje pa so se tla vnovič še močneje stresla.

Epicenter prvega potresa je bilo severovzhodno od glavnega mesta Rima, v Val Nerini med Perugio in Macerato. Sunek so čutili v večjem delu osrednje Italije, od Perugie do Rima, pa tudi v L'Aquili, mestu, ki ga je leta 2009 prizadel uničujoč potres. Na območju je bilo čutiti več močnih popotresnih sunkov.

potres italija | Avtor: EPA EPA

potres italija | Avtor: EPA EPA

 

 

 

 

 

Okoli 21.20 je Italijo stresel še en močan potresni sunek. Epicenter je po poročanju agencije Reuters v bližini Perugie. Poročila o magnitudi drugega potresa se razlikujejo. Ameriška geološka služba navaja, da je bila magnituda 6,4, medtem ko italijanski mediji poročajo o magnitudi 5,9. 

Drugi potresni sunek je bil dolg. V spodnjem posnetku lahko vidite reakcijo voditelja oddaje in njegovega gosta v oddaji Occhio alla Notizia. Pogovor sta prekinila in dejala, da gre za močan potresni sunek, hkrati pa gledalcem podajala tudi informacijo o tem, koliko časa je tresenje tal trajalo. Kot je dejal voditelj, je sodeč po njegovem občutku bil drugi potresni sunek močnejši od potresa, ki je Italijo stresel avgusta.

 

Reševalci na terenu

Reševalci so se že odpravili na območje epicentra potresa. Na območju je prekinjena dobava elektrike. Poročajo o posameznih poškodbah na starejših stavbah. "Težko je reči, ali je nastalo kaj škode," je nekaj minut po potresu povedal prebivalec Macerata tamkajšnjemu seizmološkemu centru. Nek drug prebivalec je dejal, da so bile živali v času pred potresom vznemirjene. 

 

Po poročanju Anse naj bi tresenje tal povzročilo dodatno škodo tudi v najbolj prizadetem delu Amatriceja, kjer so za nekaj minut ostali brez elektrike. 

Uradnih podatkov o škodi in morebitnih žrtvah trenutno ni. Dve osebi naj bi bili poškodovani, ko se je v Vissu zrušila stavba. Veliko ljudi je prestrašenih zapustilo svoja domovanja. "Stanovanje se je treslo, slišati je bilo pokanje sten," SkyNews navaja besede ženske, ki živi blizu trga Sv. Petra. Prostore zunanjega ministrstva v Rimu so preventivno evakuirali. 

potres italija | Avtor: US Geological Survey US Geological Survey

 

Potres so čutili tudi posamezni prebivalci Slovenije. "Po prvih podatkih so potres čutili tudi posamezni prebivalci v Sloveniji in sicer predvsem v višjih nadstropjih. Ocenjujemo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98)," so sporočili iz urada za seizmologijo.

Tla so se stresla v bližini območja, ki ga je močan potres prizadel avgusta. Takrat je v potresu umrlo več kot 300 ljudi

dezurni@zurnal24.si

 Dan za varen avto

Komentarjev 1
  • STF 23:03 26.oktober 2016.

    Drugega se je ornk čutil v Lj. Vso srečo prizadetim.