Svet
16 ogledov

Iveta jezna na Rehna

Slovaška premierka Iveta Radičová trdi, da bi posojilo povečalo javnofinančni pr Žurnal24 main
Iveta Radičová. Slovaška premierka ne bo dala posojila Grčiji, od Ollija Rehna pa zahteva opravičilo.

EU. Nova slovaška premierka Iveta Radičová je od evropskega komisarja Ollija Rehna zaradi njegovih kritik slovaške odločitve, da ne bo odobrila posojila Grčiji, zahtevala opravičilo.

Rehna je označila za uradnika, ki nima pravice kritizirati odločitev demokratično izvoljenih ustanov. Iz Rehnovega kabineta so se odzvali z besedami, da ima komisar pravico do dajanja političnih izjav.

Slovaška bi morala za rešitev Grčije prispevati do 800 milijonov evrov. Slovenija se je zavezala, da bo prispevala do 384 milijonov.

Kadrovanje prej in zdaj

"Upravičeno je pričakovati vsaj upad kredibilnosti izjav predstavnikov Slovaške pri prihodnjih odločitvah v okviru Evroskupine," menijo na našem finančnem ministrstvu. Dodajajo, da je zaradi zavrnitve posojila pričakovati padec kredibilnosti slovaških predstavnikov tudi v "širšem mednarodnem kontekstu".

"Evrsko območje za Republiko Slovenijo predstavlja ključne izvozne trge, zato bi morebitna destabilizacija območja skupne valute zelo negativno vplivala na malo in odprto slovensko gospodarstvo," kot razlog za posojilo navajajo na 
ministrstvu.

Miniintervju
Andrej Matisak, novinar slovaškega dnevnega časopisa Pravda

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Kaj Slovaki menijo o zavrnitvi posojila Grčiji?
Večina jih je proti posojilu, tako da so z zavrnitvijo zadovoljni. Kakšnega ponosa, da smo se uprli Bruslju, ni občutiti: vlada je zgolj sledila željam ljudi.

Kaj pa strah pred posledicami?
Vlada trdi, da se bo vse rešilo s pogovori; opozicija straši, da sledi nekaj groznega; običajni ljudje pa se s tem ne obremenjujejo.

Kako zavrnitev posojila sovpada s kriznim varčevanjem?
Prejšnja vlada je zapravljala kot nora, sedanji desnosredinski koaliciji pa pride zelo prav, da straši z grškim scenarijem. S tem upravičuje začetek reform.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.