Svet
10 ogledov

Ivo je ne zanima

Jadranka Kosor
1/7
Žurnal24 main
Na dogajanje v saboru so se odzvali tudi v Evropski ljudski stranki (EPP). Razprava se nadaljuje. Analitiki menijo, da ima Kosorjeva zadostno podporo v saboru.

"Ne zanima me Ivo ne njegovo mnenje o vladi,“ je dejala Jadranka Kosor, ki še vedno čaka na glasovanje o njeni nezaupnici. Kosorjeva je dejala, da nima namena vsak dan komentirati izjav Iva Sanaderja. Dodala je, da Sanader ni član HDZ, znotraj katere vladajo dobri odnosi.

Razprava se nadaljuje
Na vprašanje Damirja Kajina do kdaj bo vse skupaj trajalo, mu je predsedujoči Ivan Jarnjak odvrnil, da "dokler bo treba, tudi do jutri".
Predsednika opozicijske SDP Zorana Milanovića je razjezilo pismo tajnika Evropske ljudske stranke Antonia Lopeza-Isturiza Kosorjevi. V pismu je namreč Lopez-Isturiz Milanovića označil za "politično nerelevantnega v Bruslju" . Milanović je na to odgovoril z besedami: "Mislil sem, da se je ta miš vrnila v luknjo iz katere se je izplazila.“ Španca je označil za nekoga, ki tako zdravi svoje komplekse, saj naj bi šlo za osebo, ki naj bi pred letom in pol na Hrvaškem nagovarjal ljudi, kako naj glasujejo. Kljub njegovim besedam pa Milanović tega "ne jemlje osebno".

Kdo je "budalo" in kdo laže
Med poslanci je zavrelo večkrat. "Stazić laže, da jaz lažem, da je Sanader lagal. Pravi nekaj, kar jaz nisem rekel. Rekel sem, da mislim, da je Sanader odšel zaradi tega, kar sem rekel," se je na obtožbe poslanca SDP Nenada Srazića, da je neverodostojen, odzval Andrija Hebrang.

Razprava se je zaostrila tudi, ko je predsedniku Milanoviću član HDZ Boris Kunst dejal "budalo". Milanović je pri predsedujočem protestiral, češ da ga Kunst psuje, a je predsedujoči to zavrnil. Po njegovih besedah naj naziv budalo ne bi bil psovka.

Buren že začetek
Milanović je že ob začetku razprave ostro napadel premierko Jadranko Kosor z besedami, da koalicijska vlada "sramoti Hrvaško tudi v tujini in bi morala zapustiti vodenje države".

Hrvaška trpi zaradi oblasti HDZ, ki ruši tudi njen mednarodni ugled, je še dejal in ocenil, da je bil zadnji obisk Kosorjeve v Bruslju bolj oglaševalski kot državniški, ker je "predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso dejal, da ne ve, kdaj bo Hrvaška sklenila pogajanja z EU". Premierka je zavrnila vse navedbe in poudarila, da SDP "dela veliki hrup", ko se pozornost boja proti korupciji premakne k socialdemokratom.

 

Oglejte si GALERIJO - posnetki današnjega dogajanja v saboru.

"HDZ izgubila verodostojnost"
Socialdemokrati (SDP) so razpravo o zaupnici zahtevali, ker menijo, da je vlada odgovorna za vse slabše gospodarsko stanje v državi in neizvajanje reform.

Dodajajo še, da je vlada zaradi afer in notranjih spopadov v vladajoči stranki HDZ izgubila verodostojnost. Opozicija naj bi sicer bolj realno možnost za rušenje premierke imela v glasovanju o proračunu, saj se jim utegne pridružiti še kakšen manjšinski poslanec.

Pred vami stojim čistega srca in čistega obraza.
s temi besedami je pred poslance stopila premierka Jadranka Kosor.

"Obama ni mislil, da sem sramota"
Kosorjeva je zavrnila obtožbe, da vlada sramoti Hrvaško. "Obama zagotovo ni mislil, da sramotim Hrvaško. Zagotovo tega ne mislijo niti drugi predsedniki in premierji, s katerimi sem se sestala, od Obame do Putina," je dejala. Kot največji uspeh je izpostavila podpis arbitražnega sporazuma, izpostavila pa tudi boj proti korupciji, pri katerem bo še naprej brezkompromisna. Najavila je tudi boj za gospodarsko rast in vstop v EU.

Sanader raje odšel
V saboru se je pojavil tudi bivši premier in poslanec Ivo Sanader, ki ni želel ostati na glasovanju o zaupnici. Odšel je s pojasnilom, da mora odpotovati. "Nisem vedel, kakšen bo program in zaradi prej načrtovanih obveznosti moram na pot. Nočem biti na razpravi niti na glasovanju, saj si težko predstavljam, da bi glasoval proti parlamentarni večini, katero sem pred časom sam s kolegi ustvaril."

"Če bi ostal, si ne predstavljam, da bi rušil večino, ki sem jo ustvaril," je o tem, kako bi glasoval, povedal Sanader.

Zahtevo za glasovanje o zaupnici premierki je podpisalo 58 poslancev, največ iz vrst SDP, sledijo še Hrvaška narodna stranka, Istrska demokratska skupnost, Hrvaška stranka upokojencev, Hrvaška stranka prava in Hrvaški laburisti.

Sestanek za podporo premierki
Člani HDZ so se včeraj zbrali na posvetu pred glasovanjem in izrekli podporo Kosorjevi, ki je po mnenju Andrije Hebranga začela pomembno bitko proti korupciji in kriminalu.

"Sanader nas je zapustil, ko se je začela globalna kriza. Premierka Kosorjeva se je s tem pogumno spopadla in prihajamo iz krize. V tem trimesečju imamo pozitivno rast BDP, raste indeks proizvodnje, izvoz, največ v EU in ZDA. Torej prihajamo iz krize in to je v velikem delu njena zasluga. Premierka je odstranila velike ovire pri prestopnih pogajanjih in zdaj smo pred vrati EU," je še dodal.

Preberite še:
Jadranka segla po ponaredku?
Kaj je Kosorjeva podtaknila Pahorju?
Se je Pahor prijel za denarnico?

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.