Svet
39003 ogledov

Ivo so operirali v maminem trebuhu dva meseca pred rojstvom

Irena Kaurinović 24sata
Zdaj enoletni Ivi so hrbtenico še pred rojstvom operirali tako, da so odprli mamin trebuh, rodila se je dva meseca in pol kasneje. Otroci z njeno boleznijo so pogosto paralizirani, ona bo zelo verjetno kmalu shodila, saj premika nogice, se plazi in dviga na kolena.

Te sreče se ne da opisati, je za 24sata povedala njena mama, 34-letna Irena Kaurinović iz Nove Gradiške. V 24. tednu nosečnosti so zdravniki na pregledu opazili, da je glava ploda premajhna in nato ugotovili, da gre zelo verjetno za tako imenovano spino bifido, napako v razvoju vretenc, zaradi katere hrbtenjača ni v celoti v hrbtenjačnem kanalu, kar lahko povzroča hude težave, paralizo, pa tudi nedelovanje ledvic in mehurja.

»Moja prva reakcija je bila šok. Zelo sem se prestrašila, ampak ko so mi rekli, da je treba hitro ukrepati in da moram na operacijo, nisem imela več časa za razmišljanje o najhujšem niti za jok,« pravi Irena.

Imela je neverjetno srečo, saj se večina teh okvar odkrije šele ob koncu nosečnosti, ker je bila pri Ivi odkrita prej, pa se je odprla spektakularna možnost, da jo operirajo še v maminem trebuhu in pravi čas preprečijo hude posledice spine bifide.

Operacijo so opravili v Švici, hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje ji je v enem dnevu odobril zdravljenje v tujini in iz bolnišnice so ji sporočili, da lahko pride še isti dan. Ker se tovrstne operacije opravljajo le do 26. tedna nosečnosti, ji je do tega roka ostalo le nekaj dni.

»Prerezali so mi trebuh in Ivi operirali hrbtenico. Operacija je trajala dve do tri ure, nato so mi zašili trebuh. Zato za take otroke pravijo, da so dvakrat rojeni,« pravi Irena. Po operaciji je v švicarski bolnišnici ostala še kak mesec, potem pa se je vrnila na Hrvaško, kjer je s carskim rezom, ki so ji ga priporočili, rodila v 37. tednu nosečnosti.

Iva je lahko šla domov že tri dni po rojstvu. Pri šestih mesecih so ji v glavo vgradili cevčico, ki odvaja odvečno vodo, a obeti so odlični.

Irena pravi, da ji je bilo najteže po operaciji čakati na porod, saj jo je skrbelo, kako je z njeno Ivo.

»Imam še dva sinova, stara devet in tri leta in pol. Zelo sem ju pogrešala, mlajši se sploh ni hotel pogovarjati z mano po telefonu, saj je bil prepričan, da sem ga zapustila. To so bili zelo težki trenutki, ampak zdaj obožujeta svojo sestrico,« pravi Irena.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 11:56 05.junij 2022.

    To pa dokazuje, kaj vse je zmožna dandanašnja medicina napraviti.

  • Avatar Zala
    Zala 02:07 05.junij 2022.

    Čudovita, čudovita novica. Družini vse dobro, mali Ivi še posebej.