Svet
1738 ogledov

Ivo Vajgl bo moral na sodišče v Madrid

Ivo Vajgl Saša Despot
Sojenje se začne 12. februarja

Špansko vrhovno sodišče bo kot eno izmed prič na sojenju devetim katalonskim voditeljem poklicalo tudi evropskega poslanca Iva Vajgla. Sojenje se bo po več kot letu dni pričelo 12. februarja. 

"Povabilo sodišča, da pričam na procesu, bom sprejel z veseljem in odgovornostjo. Prepričan sem, da gre za politični proces, za katerega bi bilo bolje, da se v nobeni državi članici Evropske unije ne bi mogel zgoditi. Pričal bom kot vodja skupine Platforma dialog EU – Katalonija, ki se od vsega začetka zavzema za pravico Kataloncev, da suvereno odločajo o svoji usodi, in da lahko to storijo na najbolj demokratičen načina – z referendumom. Za nasilen poseg v to pravico, ki se je zgodil 1. oktobra 2017, ni opravičila, enako kot ga ni za množične aretacije in zapor, ki je bil odrejen za izvoljene katalonske politične predstavnike vlade, parlamenta in civilne družbe. Eno izmed mojih pomembnih sporočil bo tudi, da je Slovenija dosegla svojo neodvisnost na demokratičen in miroljuben način na podlagi referenduma," je povabilo na sodišče komentiral Vajgl. 

Vrhovno sodišče ni pristalo, da bi na sojenju, za katerega mnogi trdijo, da ne bo nepristransko, prisostvovali mnoge ugledne osebnosti in organizacije, med njimi tudi mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International.

Kot pričo je vrhovno sodiščem kot navaja spletni medij Caralana News, med drugim zavrnilo tudi španskega kralja Filipa in nekdanjega katalonskega predsednika v izgnanstvu Carlesa Puigdemonta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • kapibara1 18:57 02.februar 2019.

    Pa za kaj ga vabijo ? Samo še dodatni ogromni strošek, samemu sodnemu procesu.. isti mi je, kot naš Polž Lazar

  • Avatar Leon
    Leon 14:20 02.februar 2019.

    Vse to bo ljudstvo pozlatilo . EU je 4. rajh za vse ki ne sodijo v skupino Habsburžanov .