Svet
4411 ogledov

V Afganistanu obtičali trije Slovenci. To se dogaja z njimi ...

Matej Tonin Vlada RS
V Kabulu so še trije slovenski državljani, ki jih poskuša vojska evakuirati.

Predsednik NSi Matej Tonin je danes povedal, da so v Kabulu trenutno trije slovenski državljani, ki jih vojska poskuša evakuirati. Še do nedavnega so bili sicer štirje, a je Slovenija enega uspešno evakuirala, je dejal v izjavi za medije.

Preostali trije so še vedno v bližini letališča v Kabulu, kjer se vojska pripravlja in ureja njihovo evakuacijo z območja, je povedal Tonin. Informacij o njihovi identiteti in zakaj so bili v času nemirov v Afganistanu, Tonin ni želel razkriti.

Afganistan Svet Grozljivi posnetki iz Kabula: Ljudje padajo z letal

"To nam je trenutno glavna prioriteta, da poskrbimo za svoje lastne državljane," je poudaril v izjavi za medijev ob obletnici smrti nekdanjega predsednika vlade in prvega predsednika NSi Andreja Bajuka, ko je komentiral tudi aktualno dogajanje v Afganistanu.

Kot je še povedal, je Slovenska vojska v Afganistanu sodelovala z italijansko, zato so prevajalce in drugo osebje najemali preko Italije. Afganistanski sodelavci slovenske vojske so že imeli možnost, da se skupaj s svojimi družinami umaknejo na varno skupaj z italijansko vojsko, kar da je velika večina izkoristila.

Situacija se iz ure v uro spreminja

Nekateri so medtem upali na izboljšanje položaja in te možnosti niso izkoristili, zato so trenutno še v Afganistanu. Obrnili so se na Slovenijo, ki v zadnjih dnevih intenzivno ureja logistične podrobnosti, da bi jim omogočila varen umik iz države, medtem ko se stvari iz ure v uro spreminjajo, je še dejal Tonin.

"Naše sporočilo tem ljudem je, da jih ne bomo pustili samih, da bomo v Sloveniji izpeljali vse potrebne procese, da bomo zadeve tudi pravno uredili v zvezi z azilom in ostalimi stvarmi in ko bo primerno časovno okno in ko bomo imeli primerne logistične zmogljivosti, bomo tudi naredili premik najprej v eno drugih varnih držav, potem pa tudi naprej v Slovenijo," je še dejal Tonin.

Zavzeli državo Svet Strašljivi posnetki: Kabul padel, ljudje množično bežijo, plezajo na letala

Natančnih informacij o slovenskih sodelavcih v Afganistanu zaradi varnostnih razlogov ni želel razkriti, je pa zagotovil, da slovenska vojska pozna njihova imena, priimke, lokacijo in njihovo natančno število, ki naj ne bi bilo višje od 20.

"Po moji oceni je celotno svetovno javnost, pa žal tudi obveščevalne službe presenetilo dejstvo, da so tako hitro razpadle praktično vse afganistanske institucije, vključno z vojsko, in se stvari iz ure v uro poslabšujejo. To tudi povzroča neštete težave pri logistiki," je še dodal.

Tonin je prav tako poudaril, da se v odgovornost za tako zgrešene ocene obveščevalnih služb o dogajanju v Afganistanu ne bi spuščal, saj da to ne spremeni trenutne situacije, s katero se svet sooča.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • miho 15:01 16.avgust 2021.

    Kuri bančni račun. Pokuri 18000 EUR v 7 dneh. https://health-now.eu/fatfix-female-vision-1-si/news

  • arabo001 14:27 16.avgust 2021.

    To se dogaja, ko si glede tega odvisen od drugih, ki itak najprej poskrbijo za svoje....če izpadeš, pa itak ozioma pač. Za take in podobne primere, bi morali imeti svojo lastno usposobljeno ekipo za reševanja! A pač plačanim v svojih ...prikaži več udobnih in dobro plačanih stolčkih o takih zadevah niti v predverju možganov in jim očitno dol visi. V razmislek.

  • sam1 14:09 16.avgust 2021.

    Revček spet laja v luno......