Svet
14227 ogledov

Iz bank ukradli skoraj 600 milijonov evrov

denar euro bankovci bankovec
Med vpletenimi so bili tudi bančni uslužbenci in celo stranke.

Iz iraških državnih bank je bilo ukradenih skoraj 600 milijonov evrov, so po triletni preiskavi danes sporočili iz iraške protikorupcijske komisije. Med vpletenimi so bili tudi bančni uslužbenci in celo stranke. Komisija je že napovedala, da bodo za 41 osumljencev izdani nalogi za aretacijo.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so se domnevne goljufije zgodile v podružnici banke v provinci Majsan ter v štirih podružnicah banke Rašid v Majsanu in prestolnici Bagdad. Komisija sicer ni navedla časovnega okvira kaznivih dejanj, vendar je uradnik komisije, ki ni želel biti imenovan, novinarjem dejal, da so se preiskave domnevnih nezakonitih dejavnosti začele leta 2019.

Korupcija pesti vse ravni iraške države, vendar se protikorupcijske kampanje osredotočajo predvsem na preiskovanje sumov korupcije v srednjem menedžmentu in ne med najvišjimi državnimi uradniki. Po lani objavljenih uradnih podatkih je, odkar je bil leta 2003 strmoglavljen diktator Sadam Husein, iz državne blagajne izginilo več kot 400 milijard ameriških dolarjev.

Država je na indeksu zaznave korupcije organizacije Transparency International na 157. mestu med 180 državami, obsežne protirežimske proteste v Iraku konec leta 2019 pa je v veliki meri spodbudila prav jeza zaradi korupcije in s tem povezanega propadanja javnih storitev, še navaja AFP.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar luckyss
    luckysss 06:04 10.junij 2022.

    A so uničili telefone ?!

  • eminenca 21:42 09.junij 2022.

    povsem nesmiselno je, oz. nikomur ni v interesu, da to nekam naložijo kjer stoji, pa, pa bo vse to zope zaokrožilo ... kako bo pa legalno zaokrožilo, je pa drug problem ... se pravi, če je ukraden, je umazan, kar ...prikaži več pomeni, da ga je najprej treba oprati, zato so pra ustrezne banke, ki se s tem ukvarjajo, imajo strezne pralne stroje in opravijo storite za plačilo ... in recimo ena takih bank je nlb ... globoka država poskrbi, da je posel "neviden" in lepo zaslužijo

  • jakec1575 21:19 09.junij 2022.

    400mrd je pa se za janeze, zokije, dimnike, prevec