Svet
8 ogledov

Iz Concordie smrad po truplih

Costa concordia
1/8
Reuters
V javnost so pricurljali novi deli kapitanovega pričanja po nesreči Coste Concordie, na podlagi katerih naj bi še razširili kriminalistično preiskavo. Reševalci iz notranjosti nasedle ladje poročajo o neznosnem smradu. Danes so našli 16. žrtev. Začenja se prečrpavanje goriva.

Preiskava tragedije pri otoku Giglio, ki je po današnji najdbi še enega trupla zahtevala najmanj 16 življenj, več kot 20 ljudi pa še vedno pogrešajo, bo najverjetneje razširjena, potem ko je kapitan Francesco Schettino med zaslišanjem povedal, da je takoj po usodnem trku ladje ob morsko dno poklical svojega nadrejenega v nadzorni center družbe Costa. "Zakuhal sem si kašo. Imeli smo kontakt z morskim dnom. Govorim ti resnico, pluli smo mimo Giglia in doživeli trk," je Schettino obvestil Roberta Ferrarinija, direktorja morskih operacij za družbo Costa Cruises, poroča Reuters.

Po besedah 52-letnega Schettina, ki je v hišnem priporu, je nato Ferrarinija v naslednji uri in 15 minutah klical še večkrat. Tožilci, ki Schettina bremenijo uboja iz malomarnosti in zapustitve ladje, so na podlagi teh besed napovedali razširitev preiskave.

Schettino še trdi, da je bil pozdravni manever nekaj običajnega, a so se v družbi Costa Cruises od te izjave ogradili, saj da je Schettino povsem na lastno pest zavil z začrtane poti in prišel komaj 150 metrov od obale. Pomorska pravila sicer zapovedujejo, da morajo ladje ostati najmanj 300 metrov stran od obale.

Številke o pogrešanih približne

Medtem potapljači še vedno iščejo pogrešane v trupu ladje, čeprav upanja, da bi nesrečo, ki se je zgodila 13. januarja, še kdo preživel, praktično ni. Podatki o tem, koliko potnikov pogrešajo, še vedno niso natančni, saj vsi očitno niso bili v registru. Govorijo celo o 24 ali 25 potnikih, potem ko je prišlo na dan, da svojci pogrešajo neko Madžarko, ki naj bi bila na ladji na povabilo osebja, a njenega imena ni bilo v registru potnikov.

Potapljači se pri prebijanju skozi velikansko ladjo soočajo z zelo težkimi razmerami, izpostavljajo predvsem neznosen smrad po razpadajočih truplih. "Predstavljajte si, da greste na dolge počitnice in vam vmes odpove hladilnik," je po poročanju Daily Maila ne najbolj bistro primerjavo podal šef gasilcev Enio Aquilino.

Med drugim še vedno pogrešajo nekaj francoskih potnikov, starejši ameriški par, člana posadka iz Peruja in Indije ter Italijana in njegovo petletno hčerko.

Držala sta se za roke, a je bil strah prehud

Včeraj so našli dve trupli. Ena od žrtev je bila 30-letna Maria D'Introno, ki je bila na poročnem potovanju z možem Vinzenzem. Maria ni znala plavati, so povedali njeni sorodniki. "Držala sta se za roke in skočila, vendar je verjetno nato Maria splezala nazaj na ladjo po vrvni lestvi. Zelo se je bala vode."

Gorivo bo steklo po ceveh

Strokovnjaki sicer menijo, da je ladja trenutno dovolj stabilna, zato so začeli operacijo prečrpavanja okoli 2.400 ton goriva. Operacija je zelo tvegana, saj bodo morali stalno nadzorovati uravnoteženost ladje. Morsko dno se namreč v predelu, kjer je ladja nasedla in se nagnila na bok, hitro spusti. V akciji sodeluje več ladij, končana pa naj bi bila v dveh tednih, lahko pa celo več.

Komentarjev 3
  • tralala 15:12 24.januar 2012.

    ja, odličen članek.

  • Žurnalček 11:59 24.januar 2012.

    Ne smrdi po truplih, ampak po HRANI , ki se je pokvarila, ker hladilniki ne delujejo, kakor tudi ostanki hrane pripravljene in servirane za večerjo. Trupla ki so v vodi ne smrdijo , tolk bi pa že lahko vedeli pa ...prikaži več kaj je 17 trupel v kabinah proti politi in prebrnjeni hrani na vsakem koraku.

  • stela 10:57 24.januar 2012.

    Priporočam branje kolumne " Dobrodošli na Costa Concordii!" Borisa Dežulovića - Dnevnik