Svet
146 ogledov

Iz Gaze poročila o novih smrtnih žrtvah izraelskih napadov

izraelska vojska na zahodnem bregu Epa
Odločen, da svojo vojno proti skrajnemu palestinskemu gibanju Hamasu pripelje do konca, Izrael danes krepi svoje napade na območju Gaze. Od tam poročajo o novih smrtnih žrtvah.

Po navedbah zdravstvenih oblasti v Gazi, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, je 19 ljudi umrlo v bodmbardiranjih v mestu Gaza na severu, begunskem taborišču Nusejrat v osrednjem delu in Rafi na jugu. Glede na poročanje nekaterih medijev naj bi sicer samo v Rafi v obstreljevanju dveh hiš umrlo 24 ljudi.

Tudi britanski BBC ob sklicevanju na video prenos, posnet z izraelskega ozemlja, poroča o odmevanju eksplozije za eksplozijo z območja Gaze. Njeni v pretežni meri razseljeni in v šotorih nastanjeni prebivalci se ob obstreljevanju spopadajo še z obilnim dežjem, ki je še poslabšal razmere za bivanje.

O dveh smrtnih žrtvah danes poroča tudi palestinsko zdravstveno ministrstvo na zasedenem Zahodnem bregu, kjer naj bi izraelska vojska izvedla racijo v Dženinu, utrdbi palestinskih oboroženih skupin.

Glede na podatke Hamasovih oblasti je od začetka vojne 7. oktobra na območju Gaze umrlo že 18.600 ljudi, okoli 50.000 je bilo ranjenih. Izrael je ofenzivo na Gazo v nameri, da uniči Hamas, sprožil po vpadu pripadnikov gibanja na izraelsko ozemlje, kjer so ubili približno 1200 ljudi.

Gaza Izrael | Avtor: Profimedia Profimedia

ZDA zaskrbljene zaradi civilnih žrtev v Gazi

ZDA Izraelu izražajo svojo zaskrbljenost zaradi civilnih žrtev v Gazi, a mu ne bodo narekovali, kako naj vodi vojno proti palestinskemu skrajnemu gibanju Hamas, je v sredo dejal tiskovni predstavnik ameriškega Sveta za nacionalno varnost John Kirby

"Skrbi nas in te skrbi smo izrazili ob priznanju, da je Hamas začel vse skupaj. Predsednik Biden je sam javno in zasebno izrazil skrbi v pogovorih s premierjem Benjaminom Netanjahujem," je v Washingtonu na novinarski konferenci povedal Kirby.

Dodal je, da je Izrael pokazal jasen namen, da zmanjša število žrtev med civilisti, vključno z omejitvijo števila zračnih napadov, odkar je po izteku prekinitve ognja obnovil ofenzivo proti Hamasu. "Včasih se tudi najboljši načrti ne izidejo, kot bi si želeli," je dejal Kirby.

sorodniki ameriški talcev, ki jih zadržuje Hamas | Avtor: Epa Epa

Po srečanju z Bidnom: Še vedno upajo na "božični čudež"

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek na dogodku za svojo predsedniško kampanjo povedal, da mora Netanjahu zamenjati svojo vlado, ker sedanja nasprotuje rešitvi dveh držav, Izrael pa zaradi velikega števila civilnih žrtev izgublja podporo sveta. V četrtek bo Izrael obiskal svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan, ki se bo srečal z Netanjahujem.

Biden se je v sredo v Beli hiši srečal z nekaj več kot desetimi družinskimi člani ameriških talcev Hamasa, ki so po srečanju povedali, da še vedno upajo na "božični čudež". "Njihove zgodbe so ga ganile, kakor tudi upanje, ki ga ohranjajo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Kirby.

Družine talcev so Bidnu hvaležne za njegova prizadevanja, da dobijo svojce nazaj. "Mislim, da v Washingtonu nimamo večjega prijatelja, kot je predsednik Biden," je dejal Jonathan Dekel-Chen, čigar 35-letni sin Sagui je še vedno med ugrabljenimi talci.

Ameriška vlada ocenjuje, da Hamas zadržuje osem talcev z ameriškim državljanstvom. Štiri so že izpustili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • ico8 10:12 14.december 2023.

    Ce ne bo pri nas vec poplav, lahko Izraelcem posljemo crpalke v pomoc, da koncno pokoncajo rovske podgane z morsko vodo!