Svet
4 ogledov

Iz Iraka do konca septembra 12.000 vojakov

Žurnal24 main
ZDA bodo do konca septembra iz Iraka umaknile 12.000 vojakov, je napovedal tiskovni predstavnik iraške vlade Ali Dabag.

Združene države bodo v naslednjih šestih mesecih iz Iraka umaknile najmanj 12.000 vojakov, so potrdili predstavniki ameriške vojske. Na ta način želi ameriški predsednik Obama do avgusta 2010 končati vojaške operacije v tej državi.

Po besedah vojaškega vrha ne nameravajo nadomestiti dveh brigad, ki se vračata v ZDA, tako da jih bo v Iraku ostalo še dvanajst s skupno okoli 128.000 vojaki.

Po načrtu predsednika Obame naj bi v tej državi do avgusta 2010 ostalo le še od 35.000 do 50.000 vojakov, ki naj urili iraškle varnostne sile in jim nudili pomoč pri akcijah. Vojaška pozornost Washingtona naj bi se v tem času preusmerila v Afganistan.

Varnostni sporazum med ZDA in Irakom, ki ga je podpisal bivši predsednik George W. Bush, določa, da se morajo ZDA vse svoje vojake iz države umakniti do konca leta 2011.

Ameriški obrambni minister Robert Gates je predlagal, da bi morali v ZDA pretehtati možnost o nadaljevanju „ zmerne“ vojaške prisotnosti za pomoč iraškim varnostim sila tudi po tem datumu. Vendar je tiskovni predstavnik iraške vlade Ali Dabag danes to zavrnil. " Iraška vlada ne namerava spjeti tuje vojašpek navzočnosti po letu 2011," je dejal.

Poleg Američanov naj bi se v prihodnjih mesecihi umaknilo tudi 4.000 britanskih vojakov. Velika Britanija ima sicer v državi okoli 4.100 vojakov.

Nadaljevanje napadov
Čeprav se je število napadov v zadnjih mesecih precej zmanjšalo, je Irak še vedno izjemno nevarna država. Tako je tik pred ameriškim naznanilom o umiku enot priplo do napada na policijsko akademijo v Bagdadu.

To vzbuja pomisleke o usposobljenosti iraških varnostnih sil, ki bodo po umiku bolj opremljenih in izurjenih ameriških vojakov prevzeti skrb za varnost v iraških mestih. Raven nasilja bi lahko še narasla pred splošnimi volitvami, ki jih načrtujejo za letošnji december. Med posameznimi etničnimi skupinami in političnimi nasprotniki v državi še vedno ostajajo globoka nesoglasja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.