Svet
48 ogledov

Iz kome, še preden so ji pobrali organe

Carina Melchior Facebook
19-letna Carina Melchior se je iz kome prebudila, tik preden so jo razglasili za možgansko mrtvo.

Starši danske dijakinje bolnišnico že tožijo zaradi povzročene škode. Prepričani so, da so zdravniki preveč želeli presaditi njene organe. "Ti banditi v belih haljah so prehitro obupali nad njo, ker so želeli, da daruje organe," je njen oče dejal za danski časnik Ekstra Bladet. 

Devetnajstletnica je bila v komi od oktobra lani, ko je doživela hudo prometno nesrečo. Zdravniki v bolnišnici Aarhus so odklopili aparate, ki so jo ohranjali pri življenju, začeli so se pripravljati, da ji bodo odvzeli organe, nato pa je v manj kot 24 urah odprla oči. Zdaj okreva zelo dobro: v rehabilitacijskem centru se je ponovno naučila hoditi, govoriti, znova lahko jezdi.

Pripravljajo smernice

Za Daily mail je nek danski zdravnik pojasnil, da je za zaplet kriva slaba komunikacija med zdravniki in starši. Pravi, da z zdravniškega vidika niso storili nobene napake: "Niso želeli "vzeti" njenih organov, pogovarjali so se le o tem, da bi postala darovalka, če bi bila možgansko mrtva."

Primer je na Danskem sprožil veliko ogorčenja. Vlada je že začela pripravljati natančnejše smernice  za zdravnike.

Komentarjev 3
  • mph 10:13 11.september 2013.

    Darovanje organov je izjemno plemenita zadeva in rešuje premnoga življenja .... je pa res potrebno imeti vključene vse možne varovalke, da ne pride do zlorab.

  • vrtnica 16:46 19.oktober 2012.

    Zato pa.....nad naravni zakoni ,so edini zakoni!

  • dd 11:03 19.oktober 2012.

    Vedno bolj se kaže resnični slovenski pregovor; "Da moraš biti sam sebi svoj zdravnik, in boš dobro in dolgo živel."