Svet
10168 ogledov

Iz morja rešil dojenčka

Hrvaško morje
Dojenček je bil že povsem bled, policist ni vedel, ali je živ ali mrtev.

Kriza z migranti v španski eksklavi Ceuta so polne žalostnih življenjskih zgodb. Danes je po svetu med drugim zaokrožila fotografija policista, ki je iz morja rešil dojenčka. Juan Francisco, pripadnik pomorske službe, je medijem povedal, da je bil dojenček povsem moker in bled. "Iskreno, nisem vedel, ali je živl ali mrtev. Mislil sem si le, da moram čim prej do obale in si govoril - hitreje, hitreje in izdrži." Dojenček je bil živ. 

Drug posnetek, ki je zaokrožil po svetu, vsebuje objem mlade prostovoljke Rdečega križa, 20-letne Lune, ki objema afriškega migranta. "Le objela sem ga. Objeti nekoga, ki kliče na pomoč je nekaj najbolj normalnega na svetu," je povedala za špansko televizijo TVE. 

Luna in Juan Francisco sta postala "obraza humanosti" v trenutkih, ko se Španija sooča z doslej največjo begunsko krizo. 

Še naprej velik pritisk

Migranti se še naprej skušajo množično prebiti v špansko eksklavo Ceuta. Od ponedeljka so jih zabeležili že več kot 8000. V ozadju nenadnega pritiska migrantov iz Maroka na španski eksklavi Ceuta in Melilla na severni obali Afrike je bil diplomatski spor med Madridom in Rabatom, ker je sredi aprila v Španijo na zdravljenje zaradi covida-19 prispel vodja Fronte Polisario, gibanja za neodvisnost Zahodne Sahare, Brahim Ghali.

V Madridu ocenjujejo, da gre za pritisk Maroka z migranti na Španijo, zaradi česar so v torek na pogovore poklicali maroško veleposlanico v Madridu. Maroške oblasti pa so zatem sporočile, da so svojo veleposlanico poklicale na posvetovanja v domovino.

Da gre za nedopusten pritisk z vzpodbujanjem migracij očitno menijo tudi v Bruslju, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas je danes poudaril, da se Evropa ne bo pustila ustrahovati nikomur.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • kapibara1 20:44 20.maj 2021.

    Ni večjega manipulatroja z otroci kot so muslimani - Jih žrtvujejo na polno.. jih delajo/ štepajo na polno..