Svet
4688 ogledov

Iz Nemčije nazaj na Hrvaško: Delal sem 16 ur na dan

Dostavljalec paketa
Kot dostavljalec sem delal 16 ur na dan, pa to ne bi zadoščalo, če bi za mano prišla še družina, je povedal mladi Hrvat.

Lani se je izselilo ogromno Hrvatov, a Vid Banić se je iz Nemčije vrnil na Hrvaško. "V tujini je vse odvisno od tega, kakšno službo imate in ali imate družino ali ne, od tega je odvisno, ali boste zadovoljni ali razočarani, kot sem bil jaz,« je Banić, ki je po poklicu lesni tehnik, povedal novinarki Virovitičkega lista.

V Nemčiji je delal štiri mesece, v Hannovru in v Karlsruheju, do službe pa mu je pomagala hrvaška agencija. "Delal sem kot dostavljalec paketov, povprečno sem imel od 200 do 250 paketov in delal sem 16 ur na dan," pravi. Sam je vozil kombi, komuniciral s strankami, mobitel pa je imel prižgan 24 ur na dan. Skupaj s petimi kolegi je živel v trosobnem stanovanju, vsak je za stanovanje plačal 200 evrov. Za samsko življenje je bilo dovolj, ko pa računal, če bi se mu lahko pridružila žena in dva otroka, je ugotovil, da mu plača ne bi zadoščala.

"Stanarina je v Nemčiji zelo visoka, za nas štiri bi s stroški potreboval vsaj tisoč evrov, moja plača pa je bila do 1400 evrov. Žena ima na Hrvaškem stalno službo, v Nemčiji pa bi lahko delala samo štiri ure, od moje plače pa ne bi mogli živeti," razlaga, zakaj se je vrnil na Hrvaško. Po vrnitvi je naprej delal kot sezonski delavec, zdaj pa je uspel dobiti stalno službo.

"Dobra služba je in ne morem opisati, kakšno olajšanje je, ker vem, da je stalna. Če moram izbirati med družino in službo bom vedno izbral samo tisto, ki mi omogoča, da smo skupaj," je še povedal Banić.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Žurnalček 04:33 04.avgust 2017.

    Tolk sem jaz dobil v SLO .

  • blayo 00:22 01.avgust 2017.

    Njegovi so ga nategnili. Isto je s Turki, Albanci, Iračani... sami svoje nategujejo.

  • Bosko Boki 18:27 31.julij 2017.

    Po domače rečeno, nategnili so ga in to je to... Itak pa ne smeš delat več kot 60 ur tedensko gor. Plus da je pomanjkljivo napisan članek. Če bi delal 16 ur od ponedeljka do petka pa soboto in nedeljo ...prikaži več frej recimo bi imel 320 ur pa če so neto po 5/h, je to 1600 eur. Če si pa uradno zaposlen v nemčiji je pa najnižji razred 2050 bruto kar je pa spet nekje tam tam neto, samo da imaš v pogodbi napisano recimo 37,5 ali 40 urni delavnik. Tale članek je kar nekaj. Pa lep pozdrav iz vroče Nemčije

Sorodne novice