Svet
44 ogledov

Iz pripora za 12 milijonov evrov

razno 12.12.12. Serbian police officers detain Miroslav Miskovic (C), a billiona © Stringer . / Reuters
Eden od najbogatejših Srbov, Miroslav Mišković, je plačal največjo varščino v zgodovini srbskega pravosodja, predati pa je moral tudi potni list.

Mišković, ki je želel graditi center Stožice z nakupovalnim središčem, nato pa od posla odstopil, je plačal 12 milijonov evrov varščine, da so ga izpustili iz pripora v beograjskem okrožnem zaporu. Preden je lastnik Delta holdinga odšel domov, je moral zagotoviti, da brez dovoljenja sodišča ne bo zapustil svoje hiše v Beogradu, predati je moral tudi potni list, vsakega prvega v mesecu pa se mora javiti na policijski postaji Savski venac, je poročal Jutarnji list. Pred tem se je špekuliralo, da bo njegova varščina znašala kar 25 milijonov evrov – do zdaj je bila rekordna varščina milijon evrov, ki jo je plačal nekdanji predsednik Nogometne zveze Srbije Zvezdan Terzić.

Oškodoval za 158 milijonov evrov

Spomnimo, Miškovića so s sinom Markom in še osmimi ljudmi prijeli 12. decembra lani, vmes pa so mu pripor dvakrat podaljšali; njegovega sina so izpustili že aprila, vendar je v hišnem priporu pod elektronskim nadzorom. Mišković je sicer s sodelavci obtožen zlorabe položaja in oškodovanja cestnih podjetij med privatizacijo med letoma 2005 in 2010 v višini 154 milijonov evrov, ob tem pa naj bi utajil tudi za 4,3 milijona davkov.

Miškovićev Delta holding je do prejšnjega leta zaposloval 25 tisoč ljudi in je imel okoli tri milijarde evrov prihodkov, danes pa ima 7.700 zaposlenih in je še vedno eno od petih največjih podjetij v Srbiji. V začetku leta 2011 je srbski tajkun belgijskemu podjetju Delhaize prodal trgovinsko verigo Delta Maxi za 932 milijonov evrov, pred tem pa za več sto milijonov evrov svojo zavarovalnico Generaliju. Svoj poslovni imperij je Mišković zgradil v 90. letih na podlagi privilegiranega položaja, ki ga je pridobil zahvaljujoč povezavam z režimom nekdanjega srbskega predsednika Slobodana Miloševića.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.