Svet
26 ogledov

Iz rezervoarjev iztekajo radioaktivni odpadki

Radioaktivni odpadek Shutterstock
V ZDA je iz podzemnih rezervoarjev izteklo že 3,8 milijona litrov radioaktivnih strupov. Oblasti pomirjajo, da podtalnice ne bodo dosegli še nekaj let.

Guverner ameriške zvezne države Washington Jay Inslee je v petek sporočil, da najmanj šest podzemnih rezervoarjev v nacionalnem odlagališču jedrskih in drugih strupenih odpadkov Hanford na jugu države pušča. Ameriški senat bo imel o tem zaslišanja.

Ameriška vlada je jedrski kompleks Hanford zgradila v 40. letih prejšnjega stoletja, kot del prizadevanj za izdelavo prve jedrske bombe. Kasneje so tam več let proizvajali plutonij za bombe, na koncu pa so postavili jedrsko odlagališče. Pod zemljo je 177 rezervoarjev, ki jim je življenjska doba 20 let že zdavnaj potekla.

V rezervoarjih je 200 milijonov litrov strupenih in radioaktivnih snovi. Doslej naj bi iz njih izteklo že okoli 3,8 milijona litrov strupov. Inslee je sicer zagotovil, da strupi podtalnice ne bodo dosegli še nekaj let, a je zahteval hitrejše ukrepanje zvezne vlade.

Ameriška vlada na leto nameni dve milijardi dolarjev za čiščenje kompleksa. Večina denarja gre za izgradnjo tovarne, ki bo odpadke in odplake spremenila v prozorna polena za lažje in varnejše shranjevanje. A v najboljšem primeru bo začela delovati šele leta 2019.

Komentarjev 2
  • crvit 16:28 23.februar 2013.

    Oblasti pa jh pomirjajo da podtalnice ne bodo dosegle še nekaj let pa ja da američani dejansko že pijejo te radioaktivne odpadke ker so tako krvoločni da se med seboj pobijajo.

  • ttrubadur 16:17 23.februar 2013.

    Kapitalizem v svoji najbolj liberalni obliki in pogled na infrastrukturo!