Svet
11 ogledov

Iz zapora v Haagu se danes vrača v Srbijo

Vojislavu Šešlju zaradi nespoštovanja sodišča in izdaje imen zaščitenih prič gro Žurnal24 main
Potem ko je haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije zaradi bolezni zanj odredilo začasno izpustitev, bo voditelj Srbske radikalne stranke Vojislav Šešelj danes prispel v Srbijo.

Šešelj je bil v haaškem priporu več kot desetletje, obtožen pa je vojnih zločinov. V domovino bo prispel z rednim letom, letalsko karto pa mu bo plačala država. Prispel naj bi po 12. uri, poročajo srbski mediji. Predstavniki Šešljeve stranke so napovedali, da ga bodo pričakali na beograjskem letališču.Po poročanju srbskih medijev ga tam že čaka okoli dvesto podpornikov in sorodniki.

Haaško sodišče je odločitev o začasni izpustitvi sporočilo prejšnji teden, potem ko je srbska vlada zagotovila, da je načeloma pripravljena jamčiti, da Šešelj ne bo prišel v stik s svojimi žrtvami ali pričami haaškega tožilstva.

Šešelj: "Zdravje ni tako kritično kot pravijo"

Ko je prišel iz zapora, so ga novinarji vprašali, kako je preživel zadnjo noč za zapahi. "Tako kot vse ostale," jim je odgovoril in dodal, da se veseli vrnitve domov. "Politika je zame prioriteta, je poudaril, šele potem zdravljenje. Imam dve metastazi, a ni tako hudo, ko pravijo," je dodal.

Za začasno izpustitev se je odločilo zaradi resnega poslabšanja zdravja Šešlja. Meni, da mu bodo s tem omogočili oskrbo v najbolj ustreznem okolju, pri tem pa tudi zagotovili varnost prič in celotnega sodnega procesa. Šešljevo zdravje se je medtem občutno poslabšalo. Pri 60-letniku naj bi odkrili metastaze na jetrih, potem ko je bil konec lanskega leta operiran zaradi raka na debelem črevesu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.