Svet
28 ogledov

Iz želodca na mobilnik

V tablete vgrajeni čipi med drugim merijo temperaturo in kislost. Fotografija je Žurnal24 main
Pametne tablete. Že kmalu prva zdravila, ki bodo prek čipa posredovala podatke iz notranjosti telesa.

Zdravje. Švicarski proizvajalec zdravil Novartis želi v letu in pol dobiti odobritev za uporabo tablet z vgrajenimi mikročipi, poroča Reuters.

Skrb za zasebnost
Strah. Tablete s čipi so skeptiki na spletu že označili za korak k popolnemu nadzoru družbe. Skrb za varnost pri prenosu podatkov, ki jih bo zbral čip, pa je tudi ključni pomislek regulatorjev.

Čip se bo aktiviral ob stiku z želodčno kislino, za začetek pa bo nadzoroval, kdaj je bolnik zdravilo vzel in ali je količina pravilna.

V živo iz telesa
Raziskave pri Novartisu se osredotočajo na zdravila, ki jih je treba jemati po presaditvi organov, da jih telo ne zavrne. Čipe nameravajo namestiti na že obstoječe tablete, katerih redno jemanje je za paciente življenjskega pomena.

“V letu in pol želimo razviti izdelek, ki bi ga odobrili vsaj evropski regulatorji,” so za Reuters povedali pri Novartisu. Različne raziskovalne ustanove so sicer razvile že več prototipov podobnih pametnih tablet. Osnovni princip je ta, da zaužiti čip komunicira z napravo, kot je ročna ura, prek katere se tudi napaja. Ta naprava podatke posreduje naprej na pametni telefon ali neposredno zdravniku.

18 mesecev je rok, v katerem nameravajo na Novartisu dobiti odobritev za uporabo pametnih tablet.

S čipom že pomagali
Ob testu pametne tablete v Veliki Britaniji so na začetku leta zdravniki že lahko pomagali pacientu, ki je trpel za refluksom kisline. Prek zaužitega čipa je zdravnikom namreč uspelo izmeriti kislost in tako zanesljivo določiti, za katero bolezen gre. Čip v telesu ostane dan ali dva, potem pa se prek prebavil izloči.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.