Svet
4610 ogledov

Izbirati morajo, kdo bo živel in kdo umrl

Brazilija koronavirus smrtne žrtve Epa
V Braziliji so v zadnjih 24 urah zabeležili rekordno število smrtnih žrtev covida-19 v enem dnevu. Predsednika pa še naprej vztraja pri nasprotovanju ukrepom za omejitev širjenja koronavirusa.

V Braziliji so v zadnjih 24 urah zabeležili 881 smrti zaradi koronavirusne bolezni 19, kar je največ doslej. Skupno je v državi umrlo 12.400 ljudi, kar je največ v Latinski Ameriki. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro medtem vztraja pri svojem nasprotovanju ukrepom za omejitev širjenja koronavirusa.

V 211 milijonski državi so do torka zvečer potrdili več kot 177.000 okužb. Teh je verjetno več, saj v državi nimajo uveljavljenega sistema testiranja. Na mednarodni dan medicinskih sester, ki je bil v torek, so se zdravstveni delavci v mestih kot sta Brasilia in Manaus, poklonili okoli sto kolegom, ki so umrli zaradi covida-19. Že sedaj je v Braziliji zaradi nove bolezni umrlo več medicinskih sester kot v Španiji in Italiji skupaj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predsednik: To je majhna gripa

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je v torek sicer ponovno kritiziral guvernerje zveznih držav in lokalne voditelje, ki med drugim nočejo razglasiti frizerskih salonov in telovadnic za nujne posle, ki morajo ostati odprti v času pandemije novega koronavirusa. Bolsonaro ne verjame, da je novi koronavirus nevaren in ga ima za majhno gripo.

V Braziliji noben guverner ni uvedel ukrepa o omejitvi gibanja na prostem le za najnujnejše opravke, to odločitev so prepustili lokalnim oblastem. V Rio de Janeiru je na primer župan Marcelo Crivella uvedel karanteno za 11 sosesk, kjer ni dovoljen vstop neprebivalcem, ter ukazal zaprtje vse poslov v revnejših predelih z izjemo trgovin s hrano in drogerij.

Brazilski strokovnjaki za javno zdravje zahtevajo odločnejše ukrepe na zvezni ravni. Zdravniki morajo ponekod že izbirati, kdo bo preživel in kdo bo umrl. Poznavalci razmer tudi svarijo pred nemiri.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • Avatar right
    right 11:19 13.maj 2020.

    munja, prekleto dobro sem razmišljal in se zavedal a se ne zavedajo levičarski dripci. kdo hudiča izziva usodo, jaz ali oni - beri golazen ker to je ker se tako tudi vedejo

  • munja 10:43 13.maj 2020.

    Na žalost ne bi pobralo samo "golazni" ampak tudi tiste, ki jih ti smatraš za "negolazen". Upam, da bi drugače razmišljal, če bi umrl kdo od tvojih bližnjih.

  • Avatar right
    right 09:23 13.maj 2020.

    tam ne vidim nič kolesarjev ki protestirajo ker teh ukrepov ni. škoda da so bili pri nas ker bi morda to golazen pobralo in ne bi srala po državi