Svet
2 ogledov

Izboljšana pravila o zbiranju odpadkov

pralni stroj Žurnal24 main
Z današnjim dnem so začela veljati izboljšana pravila o zbiranju električnih in elektronskih odpadkov ter ravnanju z njimi. Od leta 2016 naprej bodo morale države članice EU zagotoviti, da bo zbranih 45 odstotkov električne in elektronske opreme, prodane v posamezni državi, so sporočili iz Bruslja.

Od leta 2019 naprej se bo stopnja zbiranja dvignila na 65 odstotkov prodane električne in elektronske opreme ali 85 odstotkov ustvarjenih električnih in elektronskih odpadkov, še poudarjajo v Evropski komisiji.

Evropa odvrže vse več hladilnikov, telefonov in drugih električnih ter elektronskih izdelkov, iz njih pa premalokrat pobere dragocene surovine. Nova pravila naj bi izboljšala zbiranje in reciklažo tovrstnih odpadkov ter poenostavila postopke za proizvajalce, finančno odgovorne za ravnanje s temi odpadki.

Najhitreje rastoči odpadki

Po letu 2018 bodo nova pravila veljala na vso električno in elektronsko opremo. Države se bodo lahko tudi bolj učinkovito spopadle z nezakonitim izvozom odpadkov. Nova direktiva bo izvoznike obvezala, da preizkusijo delovanje opreme ter predložijo dokumente o naravi pošiljk, ki bi lahko bile nezakonite.

Električni in elektronski odpadki so eden izmed najhitreje rastočih tokov odpadkov. Sistematično zbiranje in ustrezno ravnanje sta predpogoja za recikliranje materialov, kot so zlato, srebro, baker in redke kovine, ki se uporabljajo v televizorjih, prenosnih računalnikih in prenosnih telefonih.

Do leta 2020 se bo obseg povečal na 12 milijonov

Trenutno se le ena tretjina električnih in elektronskih odpadkov v EU zbira ločeno znotraj dokumentiranega sistema. V EU je letno ustvarjenih približno 10 milijonov ton električnih in elektronskih odpadkov, stopnja zbiranja v EU pa je trenutno štiri kilograme teh odpadkov na osebo ali približno dva milijona ton na leto.

Do leta 2020 se bo po ocenah obseg električnih in elektronskih odpadkov povečal na 12 milijonov ton. Končni cilj nove direktive, ambicioznih 85 odstotkov vseh ustvarjenih električnih in elektronskih odpadkov, je zagotoviti, da se bo v letu 2020 v EU ločeno zbralo približno 10 milijonov ton ali okrog 20 kilogramov na osebo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.