Svet
12 ogledov

Izbruh kolere na Haitiju

Ogromno prebivalcev devet mesecev po uničujočem potresu še vedno živi v šotorih. Žurnal24 main
Zdravstvena katastrofa na Haitiju. Kolera domnevno terjala že okoli 140 življenj.

Bolnišnice so prepolne pacientov, ki trpijo zaradi akutne diareje. V osrednjem delu Haitija je domnevno zaradi izbruha kolere umrlo nekaj manj kot 140 ljudi, po podatkih haitijskih oblasti pa naj bi bilo okuženih več kot 1.500. Oboleli umirajo zaradi hitre dehidracije, včasih tudi v le nekaj urah.

Kolera se prenaša prek okužene vode in hrane, povzroča diarejo in hudo dehidracijo. Zdravljenje je uspešno v okoli 80 odstotkih, če je pravočasno, sicer oboleli lahko umre v nekaj urah.

Svetovna zdravstvena organizacija in Združeni narodi sicer še niso potrdili, da je ravno kolera vzrok za visoko število smrti, saj še čakajo rezultate testov. Ministrstvo za zdravje na Haitiju pa je potrdilo, da prvi testi kažejo na kolero. Starost umrlih je sicer različna, največ pa jih je med mladimi in starejšimi.

Brezdomci po potresu
Domnevni izbruh kolere je povezan z neurejenimi bivanjskimi razmerami po velikem potresu 12. januarja na Haitiju. V potresu je umrlo okoli 300 tisoč ljudi, še več je bilo ranjenih. Okoli milijon in pol prebivalcev je ostalo brez domov. Od takrat živijo nagneteni v začasnih taborih, kjer so higienske razmere zelo slabe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.