Svet
12042 ogledov

Velik izbruh novih okužb v Istri

Poreč
1/2
Profimedias
V zadnjih 24 urah so v Isti s 320 testi odkrili kar 27 pozitivnih primerov.

To je ogromna številka, saj je imela Istra do včeraj vsega 24 aktivno okuženih, torej primerov, ki so bili odkriti v zadnjih 14 dneh. Danes je aktivno okuženih kar 49. To pomeni, da Istra ni več varnejša kot Slovenija, saj ima po novem 23 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev. 

V 18 primerih gre za osebe, ki so bile v samoizolaciji, torej tesni stiki s potrjeno okuženimi in so povezani z žarišči, o katerih so že poročali: objekt za predelavo in prodajo mesa (mesnico) v Puli in vrtec v Vrsarju.

Potem ko so na Hrvaškem včeraj ob 14. uri potrdili rekordno število novih okužb - kar 219 jih je bilo, so jih danes do sedaj po županijah prešteli preko 130. Končni podatki za celo državo bodo znani ob 14. uri. 

Trije primeri so uvoženi, gre za poslovni obisk v Srbiji in bivanje v srednji Dalmaciji. Pri šestih osebah epidemiologi izvor okužbe še preverjajo.

Od 320 testov jih je bilo kar 155 za administrativne potrebe, zelo verjetno s tem mislijo na tuje turiste, ki morajo ob vrnitvi v domovino predložiti negativen test. Očitno pozitivnih ni bilo, a to pomeni, da je bilo kar 16 odstotkov vseh (neadministrativnih) testov pozitivnih.

Tudi na Reki večina uvoženih primerov iz Dalmacije 

V Primorsko-goranski županiji (Reka) imajo devet novih primerov, vsi so mlajši. Osem od njih je prišlo z dopusta, večina iz Dalmacije, eden pa je prišel iz Avstrije.

V Zagrebu so odkrili 44 novih primerov. Osemnajst jih je prišlo z dopusta, 11 je stikov predhodno potrjeno okuženih, šest je uvoenih iz Bosne in Kosova. 

V Šibeniško-kninski županiji imajo devet novih primerov, večina mlajših, sedem jih je iz Šibenika. 

V Koprivniško-križevski županiji so z 39 testi potrdili tri nove okužbe, v enem primeru gre za stik potrjeno okuženega, dva pa sta razvila simptome po prihodu z dopusta.

V Virovitiško-podravski županiji so potrdili štiri nove primere, od tega so tri mlajše ženske, ena pa je v sredjnih letih. Opravili so 33 testov.

V SIsaško-moslavški županiji so odkrili en nov primer, v bjelovarsko-biogorski dva, v Osješko-baranjski pet, v Vukovarsko-srijemski 13, v Brodsko-posavski 11 in v Ličko-senjski dva nova primera. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • andrej084 12:57 20.avgust 2020.

    Zdaj, ko je konec glavne sezone, bodo Hrvati tudi za Istro začeli prikazovati prave številke. Tudi število testiranih bo večje. Smilijo se mi tisti, ki jih Hrvati stalno "nategujejo" in niso niti enkrat sposobni to vrniti. Lahko bi mejo zaprli ...prikaži veči 15.6. in tako vsaj enkrat pokazali, da se znamo odločiti pravočasno in imeti svoje stališče. Žal spet nismo tega naredili....

  • Ender3 11:24 20.avgust 2020.

    Virus bo vzel šalo tudi največjim skeptikom. Vsako podcenjevanje in relativizacija bo hudo plačali !

  • lulibuc 10:06 20.avgust 2020.

    Vauuu... kaka udarna novice za blentave ovce. Pandemija kosi vse redom. Reši se, kdor se more..... bruhhhh....