Svet
26 ogledov

Izbruh otroške paralize

cepljenje Reuters
Malčki na severovzhodu Sirije zbolevajo za otroško paralizo. Tveganje za širjenje bolezni je zelo visoko, ocenjuje Svetovna zdravstvena organizacija.

V Siriji je izbruhnila otroška paraliza, je potrdila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki se boji, da bi se bolezen lahko še širila. "Laboratorijski testi so ugotovili prisotnost bolezni v desetih od 22 domnevnih primerov," je povedal Oliver Rosenbauer, predstavnik oddelka WHO za boj proti otroški paralizi. "Preostalih 12 primerov še proučujejo; rezultati testov bodo znani v nekaj dneh," je dodal.

Mlajši od dveh let

Primere bolezni so odkrili v provinci Deir al Zur na severovzhodu Sirije, vsi prizadeti otroci pa so mlajši od dveh let. V tej provinci je sicer okoli 65 tisoč otrok, mlajših od pet let, ki so najranljivejša skupina. Prek genetskega zapisa odkritega virusa bodo poiskali njegov izvor. "Gre za nalezljivo bolezen in pri premikih prebivalstva se lahko seli na druga območja, zato je tveganje za širjenje bolezni po regiji zelo visoko," je opozoril Rosenbauer.

Zaradi vojne niso cepljeni

V Združenih narodih opozarjajo, da v zadnjih dveh letih zaradi negotovih razmer v državi proti otroški paralizi ni bilo cepljenih pol milijona sirskih otrok. Pred začetkom državljanske vojne je bilo cepljenih 95 odstotkov otrok v državi. 

V državi so to bolezen nazadnje zabeležili leta 1999. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.