Svet
15 ogledov

Izdali nalog za aretacijo Janukoviča

Victor Janukovič EPA
Novi začasni predsednik Ukrajine Oleksandr Turčinov zatrdil, da se bo država osredotočila na tesnejšo integracijo z Evropsko unijo (EU). Izdali nalog za aretacijo nekdanjega predsednika Janukoviča.

Po navedbah ukrajinskega notranjega ministra Arsena Avakova je izdan nalog za aretacijo nekdanjega predsednika Viktorja Janukoviča, poroča BBC. Na profilu na Facebooku je minister zapisal, da so zaradi množičnega poboja nedolžnih civilistov zoper Janukoviča in druge uradnike pričeli kazenski postopek. "Zaradi množičnega umora miroljubnih civilistov je bila uvedena kazenska preiskava. Janukovič in številni drugi uradniki so na seznamu iskanih," je zapisal na Facebooku.

Azakov je še povedal, da trenutna lokacija Janukoviča ni znana, so ga pa v nedeljo opazili v mestu Balaklava na Krimskem polotoku ob Črnem morju. Od tam se je skupaj s pomočnikom z avtomobilom odpeljal v neznano smer. Preden je zapustil Balaklavo, je svoje varnostnike razrešil dolžnosti, izjavo Avakova povzema BBC.

Kasneje so mediji poročali, da naj bi se nahajal v ruski pomorski bazi v Sevastopolu na ukrajinskem polotoku Krim. V bazi naj bi za Janukoviča že bila pripravljena ladja ruske črnomorske flote, ki naj bi odplula proti Rusiji.

"Ukrajina se mora vrniti v družino evropskih držav"

Medtem je v nagovoru v nedeljo zvečer novi začasni predsednik Ukrajine Oleksandr Turčinov povedal, da je odprt za dialog z Rusijo, dokler bo Moskva spoštovala odločitev Ukrajincev za tesnejše povezovanje z EU. Ukrajina se mora vrniti "v družino evropskih držav", je poudaril.

"Pripravljeni smo na dialog z Rusijo (...) na novi, pošteni, enakopravni in sosedski osnovi, ki priznava evropsko izbiro Ukrajine, za katero upam, da bo potrjena na (predsedniških) volitvah 25. maja," je v televizijskem nagovoru poudaril Turčinov, ki so ga poslanci na položaj začasnega predsednika Ukrajine imenovali v soboto po odstavitvi Janukoviča.

Obljubil je oblikovanje "vlade nacionalnega zaupanja"; ta naj bi bila sestavljena do torka, kot prvo nalogo te vlade pa je izpostavil "obnovo nadzora ter javnega reda in miru" v državi. Kot je obljubil po poročanju tujih tiskovnih agencij, bodo z ulic umaknili vse pripadnike posebnih enot in vojake, zagotovili mir ter obenem preprečili nove žrtve in nasilje.

ZDA svarijo Rusijo pred posredovanjem

Rusko zunanje ministrstvo je medtem zaradi zaostritve razmer v nedeljo na posvetovanja v Moskvo poklicalo ruskega veleposlanika v Ukrajini Mihaila Zurabova. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je poleg tega po navedbah Moskve ameriškemu državnemu sekretarju Johnu Kerryju v pogovoru sporočil, da Rusija najostreje obsoja prevzem oblasti s strani ukrajinske opozicije.

ZDA so po drugi strani ocenile, da so bila dejanja ukrajinskega parlamenta v minulih dneh legitimna, Rusijo pa posvarile, da bi bilo vojaško posredovanje v Ukrajini "resna napaka". Kot je v pogovoru za televizijo NBC še poudarila svetovalka ameriškega predsednika za nacionalno varnost Susan Rice, je v interesu Rusije, Evrope in ZDA, da se ohrani ozemeljska celovitost Ukrajine.

Komentarjev 4
  • nergač 22:22 26.februar 2014.

    nehajte s temi naslovi o odcepitvi. Počakajte še kakšen teden, da se otopli in bodo krimski Tatari spet krotki kot Hrvatje pred turistično sezono. Če bodo rogovilili, bo malo Ukrajincev prišlo poleti na Krim in to bodo predvsem čutili ...prikaži več v svojih denarnicah ti rogovileži s Krima.

  • Scott 21:40 24.februar 2014.

    Janukovič in Kučma, janković in kučan; podobnost je zgolj naključna.?

  • Johan Spohan 11:54 24.februar 2014.

    Imamo pa tudi v Sloveniji dva na Jan...... , ki prav tako kot ukrajinski Jan... skrbita za svoje žepe.