Svet
8 ogledov

Izdan nalog za aretacijo Mušarafa

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Pakistansko sodišče je izdalo nalog za aretacijo nekdanjega pakistanskega predsednika Perveza Mušarafa v zvezi z atentatom na opozicijsko voditeljico Benazir Buto leta 2007.

Pakistansko tožilstvo po poročanju britanske mreže BBC Mušarafu očita, da je vedel za načrte talibanov, vendar ni storil ničesar, da bi preprečil uboj Butove. Tožilstvo ga obtožuje, da ni poskrbel za ustrezno varovanje nekdanje premierke, ki je umrla 27. decembra 2007 v atentatu med predvolilnim shodom v Ravalpindiju v bližini Islamabada.

Mušaraf zanika obtožbe
Nekdanji poveljnik pakistanske vojske in kasnejši predsednik Mušaraf, ki živi v izgnanstvu v Londonu, vse obtožbe zanika.

Njegov tiskovni predstavnik je v Londonu sporočil, da se Mušaraf ne namerava vrniti v domovino. "Ne, ne bo se vrnil zaradi tega zaslišanja," je dejal Favad Čaudri, ki je obtožbe na račun Mušarafa označil za smešne. "Kako je lahko predsednik države odgovoren za nezagotavljanje varnosti?" se je vprašal.

Pakistansko pravosodje je obtožil, da je postalo spolitizirano, odkar je Mušaraf leta 2007 odstavil glavnega sodnika, kar je sprožilo ustavno krizo, zaradi katere je moral nazadnje odstopiti sam Mušaraf. "Obžalovanja vredno je, da so sodniki v Pakistanu dobesedno postali politična stranka," je dodal Čaundri.

Kot je povedal tožilec Čaudri Zulfikar, so preiskovalci Zvezne preiskovalne agencije (FIA) v ponedeljek sodišču poročali o svojih ugotovitvah, in sicer da je šlo zvezi z atentatom na Butovo za širšo zaroto, v katero "so bili vpleteni Mušaraf, dva vodilna policijska uslužbenca in teroristi".

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Mušarafa nasledil vdovec ubite Butove

Decembra lani je pakistanska policija aretirala visoka policijska uslužbenca Saudija Aziza in Kurama Šahzada zaradi domnevnega zanemarjanja dolžnosti v povezavi z atentatom na Butovo, potem ko je sodišče zanju izdalo nalog za aretacijo.

Pervez Mušaraf je kot vrhovni poveljnik vojske prišel na oblast leta 1999 z državnim udarom. Sredi leta 2001 je zaprisegel kot predsednik Pakistana in na tem položaju kljub različnim pretresom in nemirom ostal do avgusta 2008.

Nasledil ga je sedanji predsednik Asif Ali Zardari, sicer vdovec ubite Benazir Buto. Ta je bila premierka med letoma 1988 in 1990 ter med letoma 1993 in 1996.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.