Svet
13 ogledov

Izdan ukaz o splošni mobilizaciji

Kosovo Reuters
Kfor začel odstranjevati barikade na srbski meji. Normalizacija oskrbe z živili in zdravili. Kfor se noče pogovarjati s predstavnikoma Srbije zaradi nezakonitega prestopa meje. Thaçi izdal sklep o splošni mobilizaciji.

Kosovski premier Hashim Thaçi je na izredni seji izdal sklep o splošni mobilizaciji. Ta naj bi veljala za vse varnostne agencije na Kosovu, ki so v najvišji pripravljenosti za boj. Thaçi je omenjeno odločitev sprejel v primeru, da bi bilo potrebno hitro ukrepanje zaradi kršitve suverenosti in celovitosti, piše dnevnik.hr.

Thaçi je za B92 povedal, da čuti, da mednarodne ustanove "zlorabljajo potrpljenje" Kosova s tem, da so omogočile, da sever Kosova ni pod kontrolo oblasti v Prištini.

Odstranjujejo barikade

Sile Nata so na Kosovu začele odstranjevati barikade, ki so jih na severu pokrajine v minulih dneh postavili kosovski Srbi. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik organizacije Hans Wichter, so odstranili tri blokade iz gramoza in tri debla. Po podatkih Nata jih je ostalo še najmanj pet na dveh poteh na srbski meji.

Srbi so blokade postavili v znak protesta proti dejavnosti kosovske policije na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak, potem ko je Priština na uvoz blaga iz Srbije v ponedeljek uvedla embargo. Po umiku policije prejšnji teden je skupina od 40 do 50 Srbov zažgala objekt na enem od zasedenih mejnih prehodov.

Minister za Kosovo in Metohijo Goran Bogdanović je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug dejal, da bodo barikade na severu Kosova ostale, dokler ne bo rešen problem mejnih prehodov Brnjak in Jarinje. "Problem glede prehodov na severu Kosova moramo rešiti s pogovorom in ne z uporabo sile. Vse pozivam, naj se vzdržijo enostranskih potez in da dajo priložnost dialogu," je dejal Bogdanović.

Kfor na pogovorih ne bo sodeloval

Poveljnik Kforja Erhard Bühler je medtem dejal, da se ne bo pogovarjal s predstavnikoma srbske vlade Borislavom Stefanovićem in Bogdanovićem, ker sta na Kosovo prišla nezakonito, poroča Mondo. O svojem prehodu meje sta dejala, da sta na Kosovo prišla po "alternativnih poteh".

Mejna prehoda so v nedeljo zvečer po petih dneh znova odprli za promet in danes s severa Kosova že poročajo o normalizaciji oskrbe z živili in zdravili. Srbska tiskovna agencija Tanjug poroča, da sta mejna prehoda odprta le deloma, saj Kfor dovoljuje prehod le osebnim vozilom in avtobusom, ne pa tudi tovornjakom s srbskim blagom.

Ne dajejo izjav

Danes so se glede dogajanja na Kosovu sestali Stefanović in Bogdanović in pogajalec EU Robert Cooper. Sestanek se je po dveh urah končal, brez izjav za medije. Pogajalec EU Cooper je prizoriščeže zapustil.

Srbska agencija Tanjug je kasnje poročala, da se bodo pogovori med predstavniki srbske vlade in pogajalcem EU Robertom Cooperjem še nadaljevali. "Pričakujemo, da bodo pogovori pripeljali do rešitev, ki bodo razmere na severu Kosova vrnili na stanje pred 25 julijem," je za Tanjug povedal Bogdanović.

Komentarjev 1
  • privat 09:10 15.avgust 2011.

    Serbi samo silo razumejo...v pogajanjih-jezikih so hitri...zato samo kratki in strogi pogovori!