Svet
5 ogledov

Izenačena in prepričana v svojo zmago

Predsedniški kandidati Reuters
Novi rezultati kažejo, da sta glavna srbska kandidata za novega predsednika praktično povsem izenačena. Hkrati sta oba prepričana v svojo zmago v naslednjem krogu.

Srbska volilna komisija je po preštetju 25,98 odstotka glasov ponoči objavila, da sta sedanji srbski predsednik Boris Tadić in kandidat Srbske napredne stranke Tomislav Nikolić skoraj izenačena. Za Tadića je tako glasovalo 24,81 odstotka volivcev, za Nikolića pa 24,71. Tretji Ivica Dačić je prejel 15,76 odstotka glasov podpore.

Boris Tadić | Avtor: Reuters Reuters"O novi vladi se bomo pogajali po drugem krogu volitev, ki bo odločal, po kateri poti bo šla Srbija v prihodnjih petih letih. Ne bomo pristali na kakršnekoli pogoje in izsiljevanja," je dejal Tadić sinoči po objavi prvih rezultatov.

Čestital še sam sebi

Tudi njegov protikandidat v drugem krogu Nikolić je prepričan, da bo zmagal v drugem krogu. "Tadić ve, da takšen izid pomeni veliko prednost zame v drugem krogu," je med drugim dejal Nikolić. Na tiskovni konferenci se je zahvalil vsem, ki so oddali glas zanj, čestital je tudi sam sebi in vse novinarje prosil za pošteno kampanjo pred drugim krogom.

Tomislav Nikolić | Avtor: Reuters Reuters

Tesno si sledita tudi listi

Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, je na parlamentarnih volitvah po preštetju 25,30 odstotka glasov največ glasov prejela Nikolićeva koalicija Premaknimo Srbijo, in sicer 23,53 odstotka, Tadićeva lista Izbira za boljše življenje pa 22,09 odstotka. Za Dačićevo koalicijo SPS-PUPS-JS je glasovalo 16,02 odstotka volivcev.

Volilna udeležba na nedeljskih super volitvah je bila 59,96-odstotna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.