Svet
26 ogledov

Izginilo več kot deset tisoč otrok migrantov

Otroci med begunci EPA
V zadnjih 18 oziroma 24 mesecih je v Evropi izginilo več kot 10.000 otrok migrantov, so danes sporočili z evropske policijske agencije Europol. Številne med njimi naj bi organizirane kriminalne združbe tudi spolno izkoriščale.

Podatki, ki jih je kot prvi objavil britanski tednik The Observer, vključujejo vse otroke, za katerimi se je po registraciji izgubila vsaka sled.

Po besedah predstavnika Europola Briana Donalda je več kot polovica izginulih otrok migrantov izginila v Italiji.

"Ocene, da gre za več kot 10.000 otrok, niso nerazumne," je še povedal predstavnik Europola.

"Niso pa bili vsi zlorabljeni. Poleg tega jih je bilo veliko ponovno združenih z njihovimi družinami. Je pa res, da ne vemo, kje so in kaj kdo dela z njimi," je poudaril.

V Evropo je lani prišlo okoli 270 tisoč otrok

Po ocenah Europola je lani v Evropo prišlo okoli milijon migrantov, med katerimi je bilo okoli 27 odstotkov otrok. "Niso vsi brez spremstva staršev, a imamo dokaze, ki kažejo na to, da bi lahko velik delež bil brez spremstva," je dejal Donald.

Predstavnik Europola je dejal še, da obstaja vseevropska kriminalna združba, ki migrante izkorišča na različne načine. Na Madžarskem in v Nemčiji so aretirali številne zločince, ki so izkoriščali migrante.

Med drugim delujejo tudi znotraj tihotapskih združb, ki na balkanski begunski poti predstavljajo velik problem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • ojla 14:37 02.februar 2016.

    Škoda je teh otrok begunci trdijo, da bežijo med drugim tudi zaradi boljše prihodnjosti otrok..Mislim, da je resnica nekje vmes , da se podajo tako daleč in na tako nevarno pot.