Svet
22 ogledov

Izginulo letalo najbrž na dnu morja

Rešavanje
1/5
EPA
Reševalci še vedno iščejo letalo, ki je včeraj v Indoneziji, izgubilo stik s kontrolnim stolpom.

Reševalci so danes ob šesti uri zjutraj po lokalnem času ponovno začeli z iskanjem letala, ki je skupaj s 162 ljudmi na krovu, izginilo včeraj v Indoneziji. Po navedbah letalske družbe AirAisia Indonesia letalo, ki je bilo na poti v Singapur, še vedno iščejo po zraku in v vodi. Poleg indonezijskih reševalcev, let QZ8501 iščejo tudi Singapurci in Malezijci.

Vodja indonezijskih reševalcev Bambang Soelistyo je na tiskovni konferenci v Džakarti povedal, da "glede na koordinate, ki jim bile podane in oceno, kje se je nesreča zgodila, sklepajo, da je letalo na dnu morja".

Večina potnikov in članov posatke na letalu prihaja iz Indonezije (155), trije iz Južne Koreje, na krovu pa so tudi državljan Velike Britanije, en Malezijec, en Francoz in en Singapurec. Po navedbah letalske družbe je bilo na letalu tudi 16 otrok in dojenček.

Stik z letalom, na katerem je bilo 155 potnikov in sedem članov posadke, so kontrolorji zračnega prometa izgubili ob 6.17 po tamkajšnjem času, je povedal predstavnik indonezijskega ministrstva za promet. Pred tem je pilot zaprosil za spremembo poti. Zaradi slabega vremena je želel leteti višje, da bi se izognil oblakom, poročajo. Letalo je kontakt s kontrolorji zračnega prometa izgubilo v indonezijskem zračnem prostoru.

Rešavanje | Avtor: EPA EPA

Prepoved letenja v Unijo

Letalska družba Air Asia, ki doslej še ni izgubilo letala, je v lasti malezijskega podjetnika Tonyja Fernandesa, ki je družbo prevzel leta 2001. Po lastnih navedbah naj bi se lani s to letalsko družbo peljalo 42,6 milijona potnikov. Družba s 158 letali tipa Airbus A320 leti v 17 držav. V Maleziji ima letalska družba skoraj 50-odstotni tržni delež. Pod njo spadajo številne podružnice, med drugim Thai Air Asia, Philippines Air Asia, AirAsia Japan in Indonesia Air Asia. Slednji so sicer leta 2007 iz varnostnih razlogov prepovedali leteti v Evropsko unijo. Prepoved so umaknili julija 2010, piše STA.

Malezijo sta letos pretresli že dve letalski nesreči. Marca je na poti iz Kuala Lumpurja v Peking izginilo letalo malezijske letalske družbe Malaysia Airlines z 239 potniki, julija pa je ista letalska družba izgubila še eno letalo, ki je bilo sestreljeno nad Ukrajino. Umrlo je 298 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.