Svet
8 ogledov

Izgnana kosovska družina se vrača

Po poročanju avstrijskih medijev se bodo Zogajevi v Avstrijo vrnili v prihodnjih Žurnal24 main
Družina Zogaj s Kosova, ki je morala poleti zapustiti Avstrijo, se lahko znova vrne v to državo. Članom družine so oblasti v avstrijskem mestu Vöcklabruck namreč odobrile ustrezne vizume.

Mati Nurie Zogaj lahko v skladu z odločitvijo avstrijskih oblasti šest mesecev znova dela na perutninski farmi, otrokom - 11-letnemu Albinu, 10-letni Alboni in 18-letni Arigoni - pa so izdali vizume za šolanje. Nurie Zogaj ima delovno mesto v Avstriji zagotovljeno, kar je bil tudi eden od pogojev za pridobitev vizuma.

Zogajevi, ki od julija znova živijo na Kosovu, so si ob odločitvi, da se lahko vrnejo v Avstrijo, oddahnili, saj so več mesecev živeli v negotovosti, ali jim bodo omogočili vrnitev v novo domovino.

Nezakonit vstop v državo
Saga družine Zogaj se je začela maja 2001, ko je oče nezakonito vstopil v Avstrijo in vložil prošnjo za azil, ki pa so mu jo zavrnili. Septembra 2002 so v Avstrijo nezakonito prišli tudi mama in pet otrok ter vložili prošnjo za azil, ki so jo avstrijske oblasti prav tako zavrnile.

Širša javnost je zanje izvedela poleti leta 2007, ko so prebivalci kraja Frankerburg in sošolci tedaj 15-letne Arigone sprožili zbiranje podpisov, da bi lahko družina ostala v Avstriji. Septembra 2007 je policija Zogajeve želela izgnati, a je Arigona za 15 dni izginila neznano kam.

Ko se je znova pojavila, so njej, mami in še dvema mladoletnima sorojencema dovolili, da ostanejo v Avstriji do dokončne odločitve. Še isti mesec je v Avstriji odmevalo Arigonino pismo, v katerem je zagrozila s samomorom, če se njena družina ne bo vrnila v Avstrijo. Junija letos je avstrijsko ustavno sodišče nato razsodilo, da odločitev za izgon kosovske družine Zogaj ni bila v nasprotju z ustavo in da se lahko izgon izvrši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.