Svet
5 ogledov

Izgnane Rome bodo "ožigosali"

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Francoski urad za migracije bo vsem Romom, ki so jih izgnali iz države, odvzel prstne odtise. S tem bodo poskušali preprečiti njihovo vrnitev v Francijo.

Več sto Romov, večinoma iz Bolgarije in Romunije, so francoske oblasti začele izganjati sredi avgusta letos. Po navedbah oblasti se Romi, ki so že bili izgnani, vračajo v Francijo. Poskušajo si namreč večkrat pridobiti humanitarno pomoč, ki so jo dobili pred odhodom domov.

Lani so oblasti izvedle več kot 15 tisoč plačil priseljencem, med njimi večini Romov, ki so bili izgnani iz države. Državo je to stalo devet milijonov evrov.

Romi, ki odhajajo, gredo sicer prostovoljno, za to pa dobijo plačilo v višini 300 evrov ter 150 evrov za vsakega otroka. Zaradi suma, da so nekateri Romi denar porabili za lažne dokumente, da so se lahko vrnili, bo tako država vsakemu, ki bo iz države izgnan, vzela prstne odtise.

"Izgon je zakonit"
Izgon Romov je po Evropi povzročil burne odzive. Evropska komisija je pred dnevi odločila, da bo proti Franciji sprožila pravni postopek, če ji ta do 15. oktobra ne bo posredovala zagotovil glede spoštovanja evropskih pravil o prostem pretoku oseb, ki jih od nje zahteva.

Romi, Francija | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Francoske oblasti so prepričane, da je zakon na njihovi strani. Predsednik Nicolas Sarkozy med drugim pravi, da ima država pravico izgnati Roma, ki nima službe ali drugih sredstev za preživljanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.